Door crisis geplaagd Boeing geeft ex-CEO toch gouden parachute van 60 miljoen dollar

Met de stop op de productie van de 737 MAX, kent de vliegtuigbouwer Boeing de ergste crisis uit zijn geschiedenis. Maar dat maakt geen verschil voor de gouden parachute. De afzwaaiende CEO kan zich troosten met 60 miljoen dollar.

De 737 MAX moest de grote concurrent van de Airbus A320 worden. En het begin van het verhaal las ook als een sprookje, met 2.900 bestellingen kort na zijn lancering in 2015.

Enkele jaren en twee opeenvolgende crashes later boekt Boeing zijn slechtste resultaten ooit. Resultaten die hebben geleid tot het ontslag van zijn CEO, Dennis Muilenburg.

Het 737 MAX-probleem hield verband met het gebruik van defecte software. Maar ondertussen weten we ook dat er al een tijd mails rondgingen tussen werknemers over dat onderwerp. Volgens het persbureau Bloomberg werd een deel van die mails al in 2016 gestuurd.

Ontslagen of opgestapt?

Muilenburg overleefde nog een jaar na de eerste crash, maar de tweede begin dit jaar en de 346 doden in totaal kregen de CEO toch op zijn knieën.

CNN laat weten dat er nu een premie van 60 miljoen dollar op de ex-CEO wacht. Maar het is nog niet helemaal duidelijk of Muilenburg die volledig krijgt. De reden is simpel: we weten nog niet of hij ontslagen is of zelf is opgestapt.

Zijn vervanger ad interim is al gevonden. De voormalige financieel directeur en voorzitter David Calhoun neemt zijn taken over op 13 januari.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20