Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 04 APR

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Akkoord in Amerikaanse Senaat over noodplan van 2.000 miljard dollar

Logo Business AM
Coronacrisis

25/03/2020 | Pieterjan Neirynck | 3 min leestijd

Amerikaans president Donald Trump. - Isopix

In de Amerikaanse Senaat hebben de Republikeinen en de Democratische oppositie een akkoord bereikt over een stimuluspakket van 2.000 miljard dollar (1.850 miljard euro).

Het akkoord kwam tot stand na urenlange onderhandelingen tussen Chuck Schumer, de leider van de Democraten in de Senaat, en de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin. Zondagavond blokkeerden de Democraten het noodplan van president Donald Trump, omdat ze vonden dat het plan te weinig oog had voor de noden van werknemers.

Helikoptergeld

In het noodplan zou er 500 miljard dollar voorzien voor rechtstreekse hulp en leningen aan grote bedrijven, gekoppeld aan streng toezicht voor eventueel misbruik. Voorts krijgt de luchtvaartsector zo’n 62 miljard dollar, mits de belofte dat er de komende maanden geen jobs verdwijnen.

Door hun protest, en na onderhandelingen, konden de Democraten nog enkele zaken uit de brand slepen: er gaat meer geld naar werkloosheidsuitkeringen, ziekenhuizen en de lokale overheden. En er komt ook helikoptergeld aan de pas, want de meeste gezinnen kunnen tot 3.000 dollar krijgen.

Grootste pakket ooit

Zo’n twee weken geleden had Trump aangekondigd dat er snel ingrijpende maatregelen zouden komen, en die zijn er nu dus. Dinsdag anticipeerden de beleggers in New York al op de mogelijke deal, waardoor de Amerikaanse beursindex Dow Jones afsloot met een winst van 11,3 procent. De hoogste sinds 1993.

Pas later op de dag wordt de concrete inhoud van het plan bekendgemaakt. Ook zal de Senaat nog stemmen over het akkoord, vooraleer het naar het Huis van Afgevaardigden gaat. Nu al staat vast dat het noodplan van Donald Trump de geschiedenis ingaat als het grootste stimuluspakket ooit.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton