Markten:
Markten inladen...

VRIJDAG 27 NOV

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Helikoptergeld: Trump wil elke Amerikaan cheque van 1.000 dollar geven

Logo Business AM
Coronacrisis

18/03/2020 | Dominique Dewitte | 3 min leestijd

(Photo by REX)

De regering Trump wil tot 1.200 miljard dollar aan fiscale stimuli uitgeven om de economische schade van de coronaviruspandemie te helpen verlichten. Eind april zouden Amerikanen al een eerste cheque in de bus krijgen.

Minister van Financiën Steven Mnuchin had het in een persconferentie over 300 miljard aan kleine bedrijfsleningen, 200 miljard om de economie te stabiliseren en nog eens 500 miljard dollar dat in de vorm van cheques in 2 schijven aan de bevolking zou worden uitgedeeld. Ook krijgen Amerikanen een respijt van 90 dagen om hun belastingen te betalen.

Mnuchin denkt dat de werkloosheid in de VS kan oplopen tot 20 procent indien de plannen niet worden goedgekeurd.

Eind april moeten de eerste cheques al in de post gaan. Analisten schatten dat de cheques meer dan 1.000 dollar per Amerikaan kunnen bedragen. De hoogste inkomensklassen zouden geen geld krijgen.

Het gaat niet om een première. In 2009 kreeg elke Amerikaan die over een socialezekerheidsnummer beschikte in de nasleep van de financiële crisis naast een reeks belastingverlagingen ook een cheque van 250 dollar in de bus.

People’s Quantitative Easing

Telkens dit soort maatregelen wordt besproken duikt de term People’s Quantitative Easing op. Met een meer populaire term ‘helikoptergeld’ genoemd. De term ‘helicopter money’ werd in 1969 voor het eerst gebruikt door de gerenommeerde econoom Milton Friedman. Hij beschreef helikoptergeld als een beleidsvorm om de uitgaven van de gezinnen en de inflatie opnieuw aan te wakkeren. 

Het plan verhuist nu naar het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Mitch McConnell, de voorzitter van de Senaat, verwacht dat het plan zonder al te veel problemen goedkeuring zal krijgen. Hij wil ook bijkomende werkgroepen oprichten die nog meer hulpprogramma’s moeten ontwerpen.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  60.964.850
 • Aantal
  doden
  1.431.955
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  567.532
 • Aantal
  doden
  16.219
Logo Business AM

Business AM | Stocks