Duitsland eist dat Airbus ontslagen spreidt over vestigingen

Vliegtuigbouwer Airbus moet de lasten van de personeelsbesparingen op een evenredige manier over zijn verschillende vestigingen spreiden. Dat heeft Peter Altmaier, Duits minister van Economie, gezegd in een reactie op de aankondiging van Airbus om 15.000 arbeidsplaatsen te schrappen.

Bij deze herstructurering mag volgens de minister geen enkel land worden bevoordeeld of benadeeld.

Bij Airbus werken momenteel in totaal nog ongeveer 135.000 mensen. Duitsland zou door de ontslagen het zwaarst worden getroffen. De Duitse vestigingen van Airbus zouden immers 5.100 arbeidsplaatsen moeten schrappen. In Frankrijk zouden 5.000 banen verdwijnen. In het Verenigd Koninkrijk en Spanje gaat het om respectievelijk 1.700 en 900 afvloeiingen.

Evenredig

Dat is volgens Peter Altmaier geen evenredige verdeling. Frankrijk is met 49.000 personeelsleden bij Airbus immers de grootste werkgever. In Duitsland heeft het concern ongeveer 45.000 medewerkers.

‘Nochtans zouden in Duitsland meer ontslagen vallen dan in Frankrijk,’ betoogt minister Altmaier. ‘Daarmee zou Duitsland bij de herstructurering proportioneel beduidend zwaarder worden getroffen dan Frankrijk. Wij hebben er alle belang bij dat Airbus deze crisis heelhuids overleeft. Maar bij de herstructurering moeten de lasten op een eerlijke manier worden verdeeld.’

Altmaier wees er daarbij op dat Duitsland zich voor 1 miljard euro heeft geëngageerd in de ontwikkeling van vliegtuigen met lagere emissies. De minister herinnerde eraan dat Airbus één van de bedrijven die mogelijk toegang tot dat fonds zou kunnen krijgen.

In Frankrijk is fel gereageerd op de aankondiging van Airbus. Agnès Pannier-Runacher, Frans minister van Economie, maakte gewag van een overdreven ingreep. De minister riep Guillaume Faury, topman van Airbus, ook op om gedwongen ontslagen zoveel mogelijk te vermijden.

De top van Airbus heeft beloofd om met de vakbonden over de personeelsafbouw te zullen onderhandelen. Gehoopt wordt onder meer een akkoord te kunnen vinden rond vrijwillig vertrek, vroegtijdige pensioenen en deeltijdse arbeid.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20