Grootste sanering ooit bij Airbus: in één klap 15.000 banen weg

De Europese vliegtuigbouwer Airbus kondigt een zware inkrimping van zijn personeel aan. ‘We moeten ons aanpassen aan de realiteit van de coronacrisis’, zegt CEO Guillaume Ferry.

De jobs worden ’tegen de zomer van 2021′ geschrapt. Het gaat om:

  • 5.000 banen in Frankrijk
  • 5.100 banen in Duitsland
  • 1.700 banen in het Verenigd Koninkrijk
  • 900 banen in Spanje
  • 1.300 elders in de wereld

De luchtvaartgroep telt in totaal 135.000 personeelsleden. Meer dan 10 procent van de jobs wordt nu dus geschrapt. Airbus start het sociaal overleg met de vakbonden meteen op en hoopt tegen de herfst de eerste sociale akkoorden te kunnen sluiten over de collectieve ontslagen. Naakte ontslagen worden niet uitgesloten, maar het bedrijf hoopt op zoveel mogelijk vrijwillige vertrekkers en vervroegde pensioneringen.

‘Airbus wordt geconfronteerd met de zwaarste crisis die onze sector ooit heeft meegemaakt’, zegt Airbus-CEO Guillaume Faury in een mededeling en via sociale media. Hij maakte eerder al allusie op de sanering.

Tweede fase

De burgerluchtvaart kelderde volgens Airbus met 40 procent in de afgelopen maanden, wat leidt tot massaal minder bestellingen van nieuwe toestellen.

‘De maatregelen die we tot nu toe hebben genomen, hebben ons in staat gesteld de eerste schok van deze wereldwijde pandemie op te vangen’, zegt Faury. ‘Nu moeten we ervoor zorgen dat we uit de crisis komen als een gezonde leider in de lucht- en ruimtevaart, en ons aanpassen aan de overweldigende uitdagingen van onze klanten. Om die realiteit het hoofd te bieden, moeten we nu verregaande maatregelen nemen. ‘

Lees ook: Airbus-baas: ‘Overleven van het bedrijf staat op het spel’

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.