Markten:
Markten inladen...

WOENSDAG 30 SEP

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Airbus moet divisie defensie en ruimtevaart afslanken

Logo Business AM
Business

20/02/2020 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

De ontwikkeling van de A400M is niet vlekkeloos verlopen. - Airbus

De Europese vliegtuigbouwer Airbus wil in zijn defensie-afdeling meer dan 2.300 banen schrappen. De divisie maakt immers een moeilijke periode door. Enerzijds is er sprake van een tegenvallende activiteit op de markt voor de ruimtevaart. Bovendien hebben vele landen beslissingen over nieuwe defensiecontracten tot een later tijdstip uitgesteld.

Dat heeft Airbus aangekondigd. Tegen eind volgend jaar zou de afslanking moeten zijn afgerond. Airbus zegt nog met de Europese arbeidsraad van de onderneming een sociaal plan voor de afvloeiingen te bespreken.

Duitsland

Airbus kondigde aan in totaal 2.362 arbeidsplaatsen te willen schrappen. Vooral Duitsland, waar 829 banen zouden verdwijnen, zou worden geraakt. Maar ook Spanje (630), Frankrijk (404) en Groot-Brittannië (357) moeten een aanzienlijke afslankingen verwachten. In andere landen verdwijnen nog eens 141 andere landen.

Bij Airbus Defense and Space (ADR) werken in totaal 34.000 mensen. Het hoofdkwartier van de divisie is gevestigd in Duitsland, waar de afdeling 13.000 medewerkers heeft.

In de totale omzet van Airbus heet de divisie een aandeel van ongeveer 20 procent. De divisie werd zes jaar geleden gecreëerd bij een bredere herstructurering van de vliegtuigbouwer.

A400M

Airbus Defense and Space is de voorbije jaren niet van problemen gespaard gebleven. Onder meer het militaire transportvliegtuig A400M heeft het bedrijf al heel wat kopzorgen opgeleverd. Bij de ontwikkeling van het toestel zijn een aantal technische problemen aan het licht gekomen.

Dat heeft de Duitse luchtmacht de voorbije herfst nog aangezet de oplevering van twee toestellen te weigeren. Daarnaast heeft Duitsland ook een exportverbod van militair materieel naar Saudi Arabië uitgevaardigd.

‘Daardoor verliest Airbus Defense and Space een interessante potentiële klant,’ zegt Dirk Hoke, topman van de divisie. Ook de ruimtevaart-afdeling ontvangt minder orders dan was verhoopt.

Om de tegenslagen te kunnen opvangen heeft Airbus al een afschrijving van 1,2 miljard euro voorzien.

Source: Reuters


Gelijkaardige artikels


Logo Business AM

Regering-De Croo I

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  33.635.750
 • Aantal
  doden
  1.007.689
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  117.115
 • Aantal
  doden
  10.001

Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag
Logo Business AM

Business AM | Stocks