Barslechte resultaten van Belgische multinational Barco door coronacrisis

De coronacrisis weegt nog zwaarder dan verwacht op de resultaten van de Belgische technologiegroep Barco. De omzet zakte in de eerste jaarhelft met ruim 18 procent tot 407,2 miljoen euro, terwijl de brutowinst 40 procent lager afklokte, op 40,7 miljoen euro.

Netto bleef daar 10,4 miljoen euro winst van over, deels door de ruim 8 miljoen euro kosten voor herstructurering en afschrijvingen. Het bedrijf snoeide al fors in zijn kosten, klinkt het donderdag in een persbericht.

Zo wordt wordt een fabriek in Taiwan gesloten later dit jaar, en moeten de indirecte kosten met 15 procent naar beneden. Het effect van de pandemie was het grootst in april en in mei, sinds juni verbetert de situatie, zegt Barco donderdag. Het zwaarst getroffen is de Entertainment-divisie, die projectoren en beeldschermen levert aan bijvoorbeeld de bioscoop- en evenementensector.

De gezondheidsdivisie daarentegen liet nog altijd groei zien in de eerste jaarhelft. Door de coronapandemie is er een toenemende vraag naar radiologie-oplossingen op afstand. Het management van Barco verwacht dat het tweede kwartaal het zwakste was van het hele boekjaar. De situatie zou geleidelijk, kwartaal na kwartaal, verbeteren, maar Barco geeft geen precieze vooruitzichten mee.

Het aantal nieuwe orders lag in de eerste jaarhelft een kwart lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Het concern wijst ook op de verschillende dynamieken per divisie. Zo zou de cinema- en eventsector pas tegen het jaareinde lichtjes verbeteren, terwijl de Healthcare-divisie in de tweede jaarhelft meer omzet verwacht dan in de eerste.

De waarde van het aandeel werd op donderdagochtend nagenoeg gedecimeerd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20