Belgische technologiereus Barco ziet stevig af van wereldwijde lockdown

Technologiebedrijf Barco verwacht dat zijn omzet in de eerste jaarhelft 10 tot 15 procent lager zal liggen dan in dezelfde periode vorig jaar door de wereldwijde quarantaine. Dat zegt het Kortrijkse bedrijf in een trading update.

Voor de rest van 2020 blijft de visibiliteit nog te beperkt en dus trekt Barco zijn vooruitzichten voor het volledige boekjaar in. In juli, bij de publicatie van de jaarresultaten, verwacht het management daarover meer duidelijkheid te kunnen verschaffen.

Barco is heel nadrukkelijk aanwezig in China en waarschuwde in februari, bij de publicatie van de jaarresultaten, al voor een impact van de coronacrisis. De productie- en toeleveringsketen in China werd door de lockdown verstoord, maar draait intussen nagenoeg weer op volle capaciteit, zegt het bedrijf woensdag.

Projectoren

In de eerste drie maanden van dit jaar zakte de omzet met bijna 3 procent tot 235,7 miljoen euro. Het orderboekje lag met 341 miljoen euro nog altijd 6 procent hoger dan eind vorig jaar, maar bij de inkomende bestellingen was er wel een daling van 5,7 procent tot 253,7 miljoen euro.

Vooral de projectorendivisie ziet af doordat evenementen worden uitgesteld en cinema’s gesloten zijn. De controlekamerdivisie had dan weer te lijden onder een zwakkere vraag van klanten uit de olie- en gasindustrie. De gezondheidsafdeling profiteert wel van de lockdownmaatregelen: de toenemende vraag naar een radiologie-oplossing op afstand leidde tot een groei van minstens 10 procent in het diagnostische beeldvormingssegment.

In het tweede kwartaal zou de impact van de coronacrisis nog zwaarder zijn, want voor de eerste zes maanden gaat Barco uit van een omzetdaling met 10 tot 15 procent. Het bedrijf zegt woensdag dat het maatregelen neemt om ook de kosten in te perken. Het dividend van 2,65 euro per aandeel wordt echter wel nog steeds uitgekeerd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20