Oxford-vaccin toont hoopgevende resultaten

Het kandidaat-coronavaccin van farmareus AstraZeneca en wetenschappers van de universiteit van Oxford is veilig en leidt tot een sterke reactie van het immuunsysteem. Dat blijkt uit de testresultaten, die gedeeld zijn in het medische tijdschrift The Lancet.

Het gaat om de voorlopige resultaten van een test bij 1.077 gezonde volwassenen. Daaruit blijkt dat de vrijwilligers die een dosis van het kandidaat-vaccin AZD1222 ingespoten kregen, vier keer meer antilichamen tegen het coronavirus produceerden dan de proefpersonen met een toegediend vaccin tegen meningokokken, dat als vergelijkingsbasis diende. Bij de 10 kandidaten die een dubbele dosis kregen, was de reactie van het immuunsysteem het grootst.

Dubbele dosis

Wat ook hoopgevend is: AZD1222 leidde niet tot grote bijwerkingen. Volgens onderzoeksleider Andrew Pollard, professor aan Oxford, liggen de resultaten in lijn met wat van een werkend vaccin tegen het coronavirus verwacht mag worden. ‘Maar we moeten onze klinische proeven verderzetten om dit te bevestigen. De dubbele dosis kan, gezien de respons bij de deelnemers, een goede strategie zijn voor vaccinatie.’ Waarnemers wijzen erop dat de dubbele dosis maar aan 10 vrijwilligers is toegediend, en dat de conclusie dus nog maar zeer voorlopig kan zijn.

Het gaat nog niet om een zogeheten fase3-studie, waarbij het kandidaat-vaccin op duizenden proefpersonen uitgetest wordt. Pas als ook zo’n fase3 positief uitvalt, gaat de weg open naar massaproductie en commercialisatie.

Britse regering

Groot-Brittannië bestelde al 100 miljoen dosissen van het potentiële vaccin, maar legt niet alle eieren in dezelfde mand en bestelde ook grote dosissen bij andere ontwikkelaars van kandidaat-vaccins.

Lees ook:

Meer