Marks & Spencer zet 950 werknemers op straat

Marks & Spencer wil 950 banen schrappen. Dat meldt de Britse kledingketen maandag. Het is de zoveelste winkelketen die drastisch banenverlies aankondigt door de coronapandemie.

De winkelketen laat weten dat er banen zullen verdwijnen in de centrale ondersteunende diensten en bij het winkelbeheer. Het gaat om 1,2 procent van de 78.000 banen.

De keten wil in eerste instantie inzetten op vrijwillig vertrek. Veel Britse winkelketens hebben het moeilijk om de maandenlange sluiting van hun winkels door het coronavirus te compenseren. Ook Debenhams, Walgreens en John Lewis kondigden aan heel wat banen te schrappen. Maar ook in de rest van de wereld hakt de crisis er stevig in. Onder andere Hema, Inno en Brantano zien erg af van de pandemie. Maandag kondigde Wibra België nog aan dat het bescherming tegen zijn schuldeisers vraagt.

E-commerce gemist

Tijdens de coronacrisis werden 27.000 van de 78.000 werknemers van M&S met verlof gestuurd. Het bedrijf kon daarvoor gebruik maken van een overheidsregeling om personeel zoveel mogelijk in dienst te houden in plaats van te ontslaan. Dat het bedrijf alsnog beslist om banen te schrappen kan dan ook als controversieel worden gezien.

M&S probeert al een tiental jaar het tij te keren nadat het er niet in slaagde op de trein te springen van de onlineverkoop van de zogenaamde fast fashion of goedkope kledij. Bij de aankondiging van de resultaten in mei kondigde CEO Steve Rowe nog aan dat de crisis de ommekeer zou kunnen versnellen voor het bedrijf met een ‘geschiedenis van trage culturele veranderingen’.

Hij wil efficiënter werken door minder mensen op het hoogste niveau beslissingen te laten nemen en door werknemers op een flexibelere manier te laten werken.

M&S heeft iets minder dan 300 kleding- en woonwinkels in het Verenigd Koninkrijk. Het aandeel van M&S verloor na de aankondiging 2,6 procent.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20