Bijna de helft minder omzet voor Hema in ons land

De Nederlandse winkelketen Hema heeft in de eerste drie maanden van dit jaar bijna de helft minder omzet gerealiseerd in België en Luxemburg. De kwartaalomzet daalde van 35,7 miljoen euro vorig jaar tot 18,7 miljoen dit jaar.

Het bedrijf verwijst naar de lockdown die midden maart inging na de uitbraak van het nieuwe coronavirus. De onlineverkoop in België groeide wel met 3,3 miljoen euro.

Voor de hele groep daalde de kwartaalomzet met 24 procent, tot 224,8 miljoen euro. Hema is nog actief in Nederland, waar het de meeste omzet haalt, in Frankrijk en in Duitsland. De operationele winst ging met 63 procent omlaag tot 18 miljoen euro.

In mei opnieuw hoger

In mei herstelde de omzet zich en in juni lag ze boven het niveau van vorig jaar, laat Hema donderdag weten. ‘We zijn blij dat onze verkopen weer op een gezond niveau zijn gekomen. De coronacrisis heeft een grote impact gehad op onze financiële resultaten in het eerste kwartaal’, zegt topman Tjeerd Jegen.

Hema zag zijn onlineverkoop boomen tijdens de crisis en versterkte ook zijn distributienetwerk. Vorige maand raakte bekend dat een groep schuldeisers het faillissement van de moederonderneming van Hema had aangevraagd na een juridische strijd. Hema kwam in handen van schuldeisers in ruil voor een verlaging van de schuld. Daardoor verloor miljardair Marcel Boekhoorn de zeggenschap bij de winkelketen.

Volgens de krant De Telegraaf zijn er intussen verschillende overnamekandidaten opgedoken: naast het moederbedrijf van Blokker gaat het om de investeringsmaatschappij Parcom. Ook de naam van Ahold Delhaize dook al op, maar het bedrijf wil niet reageren op de geruchten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20