Hema komt in handen van schuldeisers: exit Marcel Boekhoorn

De Nederlandse winkelketen, die ook in België aanwezig is, heeft een akkoord bereikt met haar obligatiehouders. De schuldeisers nemen alle aandelen over en de schuld wordt verlaagd van 750 miljoen naar 300 miljoen euro. Eigenaar Marcel Boekhoorn stapt eruit.

De noodlijdende winkelketen Hema voerde de afgelopen gesprekken met schuldeisers over een eventuele schuldverlaging of overname van het bedrijf. Nu is er een akkoord gevonden over beide. De schuld daalt en de obligatiehouders krijgen het bedrijf in handen. Daarmee schuiven ze eigenaar Marcel Boekhoorn opzij.

De jaarlijkse rentelasten dalen naar 50 miljoen euro. Tegelijk geeft het bedrijf wel een nieuwe obligatie uit ter waarde van 42 miljoen euro.

Omzet gedaald

De deal zou de liquiditeit van Hema moeten verbeteren en weer ruimte moeten maken voor investeringen. De schuldenlast was de afgelopen jaren ontzettend opgelopen en de inkomsten konden niet volgen.

Het bedrijf kwam maandag ook met een update over het gebroken boekjaar 2019. Dat loopt voor Hema van februari tot januari. De omzet ging 0,8 procent lager naar 1,2 miljard euro en de winst daalde met 6 procent naar 105 miljoen euro. In het vierde kwartaal ging de omzet 11 procent onderuit. De coronacrisis zit nog niet in de cijfers. De volledige jaarcijfers, die al twee keer zijn uitgesteld, worden gepubliceerd in oktober.

Corona

Corona heeft een sterke invloed gehad op het al noodlijdende bedrijf. In Nederland bleven alle winkels open, maar in het buitenland moesten alle 200 winkels sluiten. Dat heeft serieus gehakt in de inkomsten. In april stuurde CEO Tjeerd Jegen nog een bange brief aan zijn verhuurders met de boodschap dat Hema failliet zou gaan als de huur niet tijdelijk werd opgeschort.

Jegen is tevreden met de overname. ‘Met de aangekondigde overeenkomst kunnen we ons volledig richten op onze toekomst, met een solide balans en een winstgevende operatie, terwijl we merkwaarde opbouwen en nieuwe marktkansen aangrijpen’, zegt hij in een persbericht over de deal.

Blokker en PvdA

De jongste dagen ontstonden er een hele hoop initiatieven om Hema over te nemen. Het moederbedrijf van de speelgoedketen Blokker deed zondag een bod op Hema en afgelopen week startte de PvdA-politica Mei Li Vos een organisatie, Hou De Hema, op die geld inzamelt om het bedrijf over te nemen en er een coöperatie van te maken.

Blokker grijpt ernaast. Hou De Hema houdt er de moed in en neemt naar eigen zeggen de tijd ‘voor een duurzame en coöperatieve toekomst’.

Lees ook: Hema, Blokker, Brantano: winkelketens vechten om overleven

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20