Noodlijdende Hema vraagt gedeeltelijke kwijtschelding van schulden

De eigenaar van Hema, Marcel Boekhoorn, wil vers geld in het bedrijf pompen, op voorwaarde dat de schuldeisers een deel van de schulden laten vallen. Dat schrijft de Nederlandse krant Het Financieele Dagblad.

De Nederlandse winkelketen Hema, bekend van de Jip en Janneke-artikelen, zit al langer in slechte papieren. De schuldenberg is enorm. Volgens een berekening van het FD is de keten elk jaar 50 miljoen euro kwijt aan rente op obligaties en andere leningen. Daarnaast moet ze 750 miljoen euro aan obligaties aflossen tegen 2023. En nog eens daarbovenop heeft ze een lening van 50 miljoen euro lopen.

Vorige week stuurde CEO Tjeerd Jegen al een brief naar alle verhuurders van Hema-panden waarin hij een huurverlaging van 50 procent eiste voor april en mei en nu vraagt eigenaar Boekhoorn dus een verlaging van de schulden. Hij heeft niet veel tijd meer, want in juni moet de lening van 50 miljoen euro afbetaald worden.

Corona

Hema was dus al geen vreselijk gezond bedrijf, maar zoals overal heeft ook hier de coronacrisis geen goed gedaan aan de situatie. In thuisland Nederland zijn alle winkels nog open, maar in elk ander land zijn ze allemaal dicht. De Nederlandse omzet is ook met een derde gedaald.

Het was vanaf het begin Boekhoorns prioriteit om de schulden, een erfenis van de vorige eigenaar, te verlagen. Hij is daar nog niet echt in geslaagd. ‘Maar we zijn dan ook nog maar vijf kwartalen bezig’, zegt hij in het FD. Hij kocht het bedrijf in oktober 2018.

Boekhoorn wijst erop dat Hema wel al heel wat deals heeft kunnen bereiken met andere winkelketens die tot besparingen leiden. Zo is een deel van de panden verkocht aan Jumbo. In ruil legt Hema Jumbo-producten in de rekken. Ook met het Amerikaanse Walmart loopt er een samenwerking voor de webshop.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20