Hema, Blokker, Brantano: winkelketens vechten om overleven

Bij verscheidene winkelketens is het alle hens aan dek om heelhuids de coronacrisis te overleven. De schuldeisers kunnen daarbij een doorslaggevende rol spelen.

Hema

Schuldeisers hebben een plan gelanceerd waarin zij eigenaar worden van de Nederlandse winkelketen Hema. In ruil daarvoor zijn zij bereid 300 miljoen euro aan schulden van de warenhuisketen weg te strepen, meldt Het Financieele Dagblad donderdag. Als de directie instemt, raakt zakenman Marcel Boekhoorn Hema kwijt. Hij is pas sinds het najaar van 2018 eigenaar van het bedrijf.

Hema kampt al jaren met een zware schuldenlast. De coronacrisis heeft de financiële positie van het bedrijf verder verzwakt. De buitenlandse vestigingen, waaronder die in België, moesten wekenlang hun deuren sluiten en in de Nederlandse filialen zakte de omzet eveneens in. Bijna alle winkels zijn inmiddels weer open, maar de omzet voor het hele concern blijft volgens ingewijden steken op slechts 80 procent van die van vorig jaar.

Blokker

Bij Blokker België gaat vanaf vandaag de uitverkoop van start. Het bedrijf wil zijn hele voorraad verkopen aan kortingen tot 75 procent, zo blijkt uit paginagrote advertenties. In februari raakte de overname van de 123 Belgische Blokker-winkels en hun 670 personeelsleden door de Nederlandse ondernemer Dirk Bron bekend. Die wil ze omvormen tot discounters onder het merk Mega World. Bij de aankondiging van de overname werd een jaar werkzekerheid beloofd, maar de vakbonden blijven ongerust. Door de coronacrisis werd de ombouw alvast met een maand uitgesteld, tot juni.

In Den Haag in Nederland is woensdag een fraudeproces van start gegaan tegen Bron. Het openbaar ministerie beschuldigt hem onder meer van het vervalsen van een huurovereenkomst, het verduisteren van een partij sportschoenen en het ontduiken van belastingen, weet de krant De Telegraaf.

Brantano

FNG, het moederbedrijf van schoenenketen Brantano en andere winkelmerken, vroeg zijn obligatiehouders eerder deze week om uitstel van betaling tot het einde van het jaar. De obligatiehouders moeten zich volgende maand uitspreken of ze zo’n uitstel met een zevental maanden wel zien zitten.

Camaïeu

De Franse overheid zoekt een overnemer voor kledingketen Camaïeu, die dinsdag van de rechtbank bescherming kreeg van de schuldeisers. Minister van Economie Bruno Le Maire wil op die manier vermijden dat de bijna 4.000 werknemers op straat komen te staan, zei hij woensdag.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20