Donkere wolken stapelen zich op boven Hema: al tweede uitstel van jaarcijfers

De Nederlandse winkelketen Hema, die ook winkels heeft in België, stelt de publicatie van zijn jaarcijfers uit naar een onbekend moment. Het is al de tweede keer dit jaar dat het bedrijf dat doet.

De reden voor het uitstel is de coronacrisis, meldt Hema in een kort bericht op zijn website. De Nederlandse regering stemde een wet die bedrijven toelaat in deze uitzonderlijke tijden de aankondiging van hun cijfers vijf maanden op te schuiven. Hema maakt daar nu al voor de tweede keer gebruik van. Normaal moesten ze gepubliceerd worden op 20 maart.

Aan de Nederlandse krant Het Financieele Dagblad zegt Hema het uitstel te willen gebruiken om aan zijn accountant te bewijzen dat de keten levensvatbaar is. ‘Accountants worstelen zelf met de zogenaamde continuïteitsverklaring, die zegt of een bedrijf nog zeker een jaar door kan gaan’, klinkt het. In de coronacrisis is dat extra moeilijk in zwaar getroffen sectoren zoals de retail.

Vrees voor voortbestaan

Hema ziet, net als de rest van de retailsector, stevig af van de coronacrisis. Van maart tot juni waren alle buitenlandse winkels gesloten. De Nederlandse bleven wel open, maar de omzet daalde daar met een derde. Het was op een bepaald moment zelfs zo erg dat topman Tjeerd Jegen vreesde voor het voortbestaan van de keten. Hij stuurde een brief naar de verhuurders van Hema-panden om huuruitstel te vragen. Hij kreeg dat ook.

Niet veel later vroeg eigenaar Marcel Boekhoorn een gedeeltelijke kwijtschelding van de schulden. De keten zou op een schuldenberg van 850 miljoen euro zitten. Of hij dat uitstel gekregen heeft, is niet duidelijk.

FNG

Nu alle vestigingen weer open zijn, gaat het opnieuw beter voor Hema. Net daarom wil het bedrijf zijn jaarcijfers uitstellen. Het denkt dat de coronaperiode niet representatief is voor de rest van het jaar.

Hema is niet de enige winkelketen die worstelt met corona en zijn resultaten moest uitstellen. Ook de Belgische modeketen FNG zit in de problemen en stelde de aankondiging van zijn cijfers al uit naar een onbekende datum.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20