Nederlandse politica zamelt geld in om Hema zelf te kopen

De Nederlandse PvdA-politica Mei Li Vos heeft de organisatie Hou De Hema opgericht om de winkelketen te laten kopen ‘door de bevolking’. Ze wil dat het bedrijf in de toekomst als een coöperatie door het leven gaat. Dat kondigt Vos aan op Twitter.

Naast Vos zijn ook het technologiebedrijf TheShareCouncil, dat ’technologie voor mede-eigenaarschap’ maakt, en de alternatieve effectenbeurs NXChange betrokken bij het project. De coöperatie zal HENA heten, kort voor Het Enige Nederlandse Alternatief.

Hou de Hema is ongerust over de toekomst van Hema. De keten zit al een tijd in zwaar weer en de schulden blijven oplopen. De schuldeisers hebben zelfs al voorgesteld de keten over te nemen van eigenaar Marcel Boekhoorn, maar die zette de voorbije week een hele constructie op die het moeilijker moet maken om Hema te kopen. Het komt erop neer dat hij een vennootschap boven het bedrijf heeft geplaatst, waardoor de overname fiscaal nadeliger wordt. Ondertussen woedt in Nederland ook de discussie of Hema al dan niet staatssteun moet krijgen.

‘Financieel fantasiewerk’

De coöperatie HENA heeft als doel net genoeg geld op te halen om de schuldeisers van Hema terug te betalen, maar wil in ruil daarvoor zeggenschap over het bedrijf. Iedereen die wil, mag de coöperatie financieel steunen en wordt dan mede-eigenaar van Hema, mocht de coup slagen. In 2026, honderd jaar na de oprichting, wil de organisatie dat Hema een coöperatie is.

‘Het moet maar eens gedaan zijn met dat financiële fantasiewerk’, zegt Vos, die fractievoorzitter is van de socialistische partij PvdA in de Eerste Kamer, in de Nederlandse krant AD. Volgens haar hebben ‘roofkapitalisten’ het bedrijf leeggezogen toen het nog goed ging en achtergelaten met een enorme schuldenberg. Hema heeft meer dan 800 miljoen euro schulden. ‘Wij willen bewijzen dat werknemers, klanten en ondernemers met geduldig kapitaal een bedrijf kunnen overnemen. We willen ook tonen dat je kan ondernemen zonder werknemers uit te knijpen’, klinkt het in het AD.

Steun van personeel

Hoeveel mensen zich al aangemeld hebben voor de coöperatie is niet duidelijk, maar Vos schat de kans op succes hoog in. Ze zou de steun hebben van het Hema-personeel en de Nederlandse alternatieve vakbond AVV.

Hema is niet de enige winkelketen die op de rand van het faillissement balanceert. Ook FNG, de Belgische groep boven Brantano, en de speelgoedketen Blokker gaan door een moeilijke periode.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20