Nederland overweegt staatssteun voor noodlijdende Hema

De Nederlandse overheid zit mee aan tafel bij de onderhandelingen over de redding van Hema. Dat bevestigen meerdere bronnen aan de Nederlandse zakenkrant Het Financieele Dagblad.

Vorige week maakte de Nederlandse winkelketen, die ook winkels in België heeft, bekend dat de publicatie van zijn jaarcijfers naar een onbekend moment uitgesteld wordt. Het is al de tweede keer dit jaar dat het bedrijf van die mogelijkheid gebruik maakt. Hema ziet, net als de rest van de retailsector, stevig af van de coronacrisis. De winkelketen kampt al jaren met een zware schuldenlast en de crisis deed daar geen goed aan.

Strategisch belang

Nu komt de Nederlandse overheid op de proppen, weet FD. ‘Den Haag houdt de situatie rond Hema al maanden scherp in de gaten omdat het een grote werkgever is’, zegt een betrokkene aan de krant. HEMA heeft in Nederland 9.500 mensen in dienst en telt er 550 filialen. Ook de leefbaarheid van de binnensteden in Nederland speelt mee.

Het is echter niet evident om zomaar geld in Hema te pompen. In tegenstelling tot luchtvaartmaatschappij KLM is de verkoper van onder meer Jip en Janneke-producten niet van strategisch belang voor Nederland. Het is vorige eigenaar, Lion Capital, die de schulden liet opstapelen. De regering neemt toch al een eerste stap door een zakenbank aan te stellen die de mogelijkheden kan onderzoeken.

Reddingsplan

Hema is overigens al een tijdje in gesprek met zijn schuldeisers over een schuldverlichting. Een groep obligatiehouders die 600 miljoen euro leende aan het bedrijf, wil de helft van de schulden laten vallen, als ze eigenaar mogen worden. Op die manier zou huidig eigenaar miljardair Marcel Boekhoorn naar de deur gewezen worden.

Alleen lopen die onderhandelingen vast, omdat de banken geen geld meer willen lenen. Er is extra geld nodig om het reddingsplan mogelijk te maken, maar het betrokken consortium van ABN Amro, ING en Credit Suisse ziet dat niet zitten. Daarom zijn de ogen nu op de Nederlandse regering en haar overheidsgaranties gericht.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20