Schuldeisers vragen faillissement van groep boven Hema

Een groep schuldeisers heeft het faillissement aangevraagd van de moederonderneming van de Nederlandse winkelketen Hema. Dat bevestigt een woordvoerster van Hema na berichten in de Nederlandse krant Het Financieele Dagblad.

Ze benadrukt dat die juridische strijd tussen schuldeisers geen gevolgen heeft voor de normale bedrijfsvoering van de warenhuisketen en dat Hema zelf buiten schot blijft. Het FD meldt op basis van documenten en anonieme bronnen dat het gaat om een groep professionele beleggers, die 54 miljoen euro aan Hema’s moederbedrijf hebben geleend.

De lening had vorige week maandag afgelost moeten worden, maar dat is niet gebeurd. Ze vroegen daarom eind vorige week het faillissement van Hema’s moederonderneming aan. Ook laten ze beslag leggen op de aandelen van drie Hema-bv’s, waaronder het warenhuis zelf. Volgens de zakenkrant kan een snelle verkoop van Hema zo worden verstoord.

‘Geen oog voor onze belangen’

Eerder deze maand werd bekend dat Hema in handen kwam van schuldeisers in ruil voor het verlagen van de schuld. Daardoor verloor miljardair Marcel Boekhoorn de zeggenschap bij de warenhuisketen. Volgens het FD valt een deel van de schuldeisers echter uit de boot en willen ze veel ruimere financiële compensatie of eventueel aandelen van Hema. Ook zouden ze vinden dat de nieuwe eigenaren onvoldoende oog hebben voor hun belangen.

Met de faillissementsaanvraag en de beslaglegging hopen de ‘opstandige’ schuldeisers hun positie te verbeteren, zegt het FD. De woordvoerster van Hema zegt dat de juridische stappen rond schuldverlichting in de lijn der verwachtingen liggen en dat het gaat om buitengewoon complexe processen. ‘Voor Hema zelf heeft dit verder geen betekenis’, klinkt het.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20