“Poetin is van plan de G20-top te bezoeken”

De Russische dictator Vladimir Poetin is van plan naar de G20-top in Indonesië te komen. Dat zegt de Russische ambassadeur in Indonesië woensdag volgens persagentschap Reuters. Dinsdag lieten enkele G20-lidstaten het idee de ronde gaan om Rusland uit het internationale platform te zetten.

Volgens de Russische ambassadeur in Indonesië, Lyudmila Vorobieva, is Poetin wel degelijk van plan om naar de Indonesische hoofdstad Jakarta te reizen in november, om er de top bij te wonen. “Het zal nog van veel zaken afhangen, waaronder de Covid-situatie, die er momenteel wel beter uitziet. Tot nu toe wil hij gaan.”

Russische aanwezigheid “groot probleem”

Dinsdag maakten verschillende G20-lidstaten echter duidelijk dat Ruslands aanwezigheid op de top een “groot probleem” zou zijn voor hen. Vooral binnen de Europese Unie – die ook een zetel in de top inneemt – en bij de Verenigde Staten en Polen zouden functionarissen van mening zijn dat Rusland niet langer welkom is bij de internationale gemeenschap.

Wanneer de ambassadeur daarmee geconfronteerd werd, reageerde Vorobieva dat de G20 een economisch forum is, en dus niet dient om zaken zoals de oorlog in Oekraïne te bespreken.

“Door Rusland uit te sluiten van het forum zullen de economische problemen die er besproken worden niet opgelost geraken, integendeel. Zonder Rusland zal het net moeilijker zijn om tot een oplossing te komen.” Verder liet de ambassadeur weten dat ze hoopt dat “Indonesië niet toegeeft aan de vreselijke druk” die het Westen volgens haar op andere landen legt.

Amerikaans president Joe Biden zei eind februari al dat Poetin een “paria op het internationale toneel” zal worden door zijn invasie van Oekraïne.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20