Polen vreest dat Rusland de exclave Kaliningrad zal gebruiken als “instrument voor een rechtstreekse aanval”

De Poolse eerste minister Mateusz Morawiecki heeft zijn zorgen uitgedrukt dat de migratiecrisis tussen Polen, Litouwen en Wit-Rusland een voorbode kan zijn voor “iets veel erger”. Daarmee spoort hij op de mogelijkheid van een rechtstreekse gewapende aanval van Rusland. De Wit-Russische president Loekasjenko zegt een gewapend conflict absoluut te willen vermijden, hij verwacht wel dat de EU 2.000 migranten opvangt.

Ongerustheid bij Polen en Baltische staten

“Ik geloof dat de zaken die zich voor onze ogen afspelen, deze dramatische gebeurtenissen, alleen een voorbode zijn van iets veel erger”, zei de Poolse eerste-minister Mateus Morawiecki tijdens een persmoment in de Litouwse hoofdstad Vilnius. Dat meldt het persagentschap Reuters.

Morawiecki deed een rondtoer bij de Baltische staten om er de grensproblemen te bespreken. Vanuit Wit-Rusland zijn ongeveer 2.000 vluchtelingen naar de grenzen van Polen, Litouwen en Estland getrokken om zo de Europese Unie proberen binnen te komen. Vooral aan de grens met Polen leidde dat tot ernstige conflicten tussen migranten en het Poolse leger, dat de eigen landsgrenzen sterk gesloten hield.

Wit-Russisch president Loekasjenko zou de gigantische migratiestroom bewust in gang gezet hebben als vorm van “hybride oorlogvoering”. De migranten zouden bewust naar Minsk zijn overgevlogen om vervolgens met de hulp van het Wit-Russische leger tot aan de grens te zijn begeleid. Hoewel het grootste deel van de vluchtelingenkampen die de migranten langs de grens met Polen hadden gebouwd ondertussen zijn opgedoekt door het Wit-Russische leger, is de crisis nog lang niet voorbij, meent Morawiecki.

De Poolse premier maakt zich vooral zorgen over de rol van Rusland in het conflict. Naast de toenemende militaire aanwezigheid van Rusland aan de Oekraïense grens, gelooft Morawiecki dat Rusland van de exclave Kaliningrad gebruik zal maken als “instrument voor een rechtstreekse aanval”.

Escalatie vermijden

Loekasjenko heeft volgens Reuters laten weten dat hij een gewapend conflict koste wat het kost wil vermijden. “We moeten alle Polen duidelijk maken dat we geen barbaren zijn, we willen geen confrontatie. We hebben het niet nodig, want we beseffen ons maar al te goed dat als we te ver gaan, oorlog onvermijdelijk is”, zei de Wit-Russische president. “We zijn er ons volledig van bewust dat dit catastrofaal zou zijn. We willen geen enkele opflakkering.”

Loekasjenko vraagt om meer in dialoog te gaan, volgens hem heeft de EU nauwelijks contact gehad met Minsk. De onderhandelingen tussen de EU en Wit-Rusland lopen voornamelijk via Poetin.

Volgens de Polen heeft Loekasjenko echter helemaal geen einde gemaakt aan de toevoer van migranten naar de grens, hij zou alleen van tactiek zijn veranderd. De laatste dagen zien de Poolse grensbewakers steeds meer kleinere groepjes migranten de oversteek proberen maken.

Loekasjenko verwacht dat de Europese Unie de 2.000 migranten uit Wit-Rusland overneemt en hen opvang biedt.

(lb)

Meer