VS waarschuwt Europa dat Rusland mogelijk invasie in Oekraïne plant

De Verenigde Staten (VS) slaan alarm bij de bondgenoten van de Europese Unie (EU) dat Rusland een mogelijke invasie van Oekraïne overweegt, nu de spanningen tussen Moskou en de EU over migranten en energieleveranties hoog oplopen.

De VS houden de opbouw van Russische troepen in de buurt van de Oekraïense grens nauwlettend in de gaten. Amerikaanse functionarissen hebben hun EU-collega’s ingelicht over hun bezorgdheid over een mogelijke militaire operatie. Dat zeggen meerdere personen die bekend zijn met de zaak tegen Bloomberg. De woordvoerder van het Kremlin, Dmitry Peskov, deed het rapport vrijdag af als “loze en ongefundeerde pogingen om de spanningen op te voeren”.

De beoordelingen zouden gebaseerd zijn op informatie die de VS nog niet heeft gedeeld met de Europese regeringen. Dat zou wel moeten gebeuren voordat er een besluit wordt genomen over een collectieve reactie, zeggen de bronnen. Ze worden gesteund door publiekelijk beschikbaar bewijs.

Een ambtenaar van het Witte Huis zei donderdagavond dat de VS overleg pleegt met bondgenoten over de opbouw. Rusland zegt dat de militaire inzet op zijn grondgebied een binnenlandse aangelegenheid is en ontkent agressieve bedoelingen. Tegelijk beschuldigt Rusland de VS van provocatie door oorlogsschepen in de Zwarte Zee dicht bij zijn grondgebied te laten varen.

Herhaling van het voorjaar

De roebel verzwakte na dit nieuws en daalde 0,5 procent ten opzichte van de dollar. Ook obligaties in roebels daalden voor de tweede dag op rij, waarbij de rente op obligaties met een looptijd van 10 jaar met drie punten steeg tot 8,07 procent. De aandelen stevenden af op hun grootste daling in twee weken.

Soortgelijke spanningen braken in het voorjaar uit toen de VS en de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie Rusland ervan beschuldigden maar liefst 100.000 soldaten, tanks en oorlogsvliegtuigen te hebben verzameld in de buurt van de grens met Oekraïne. De crisis nam af nadat de Amerikaanse president Joe Biden de Russische president Vladimir Poetin opbelde en een topconferentie aanbood die in juni plaatsvond.

De laatste troepen- en tankbewegingen van Rusland in de richting van Oekraïne brachten CIA-directeur Bill Burns ertoe deze maand Moskou te bezoeken, waar hij Poetin telefonisch sprak. Duitsland’s Angela Merkel, Poetin’s belangrijkste gesprekspartner in Europa, vroeg hem woensdag ook om zijn invloed aan te wenden bij Rusland’s bondgenoot Wit-Rusland. Ze vroeg hem om de crisis te bezweren die duizenden migranten uit het Midden-Oosten ertoe heeft bewogen de Wit-Russische-Pools grens te willen oversteken om zo de EU binnen te raken. Poetin weigerde. Donderdag spraken zij elkaar opnieuw.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20