Russisch gas blijft naar Europa stromen, ondanks dreigement Wit-Rusland

Europa kan blijven rekenen op Russisch gas, ondanks het dreigement van Wit-Rusland om de gastoevoer af te sluiten. Dat heeft het Kremlin vrijdag gezegd.

Rusland “is en zal een land blijven dat alle verplichtingen inzake gaslevering aan de Europese consumenten nakomt”, zo zei Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov. Rusland stuurt door een pijpleiding via Wit-Rusland gas naar Polen en Duitsland.

Loekasjenko

De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko dreigde er donderdag mee de pijpleiding af te sluiten, indien de Europese Unie zijn land sancties oplegt wegens de migrantencrisis. De strafmaatregelen worden volgende week verwacht. De Europese Commissie reageerde al dat de EU “zich niet laat intimideren”.

Vanuit de Europese Unie klinkt kritiek op Minsk voor de omgang met migranten. Zij worden al maanden niet tegengehouden bij hun reis naar de EU en zouden daarbij hulp krijgen van de Wit-Russische autoriteiten. Dat wordt gezien als wraak, een reactie op EU-sancties voor het gewelddadig neerslaan van protesten tegen het regime in Minsk.

De spanningen zijn met name hoog opgelopen bij de grens tussen Wit-Rusland en Polen. Duizenden migranten kamperen daar aan de zwaarbewaakte grens, en proberen door prikkeldraad en Poolse soldaten te breken om in de Europese Unie te geraken. Polen bekijkt nu de mogelijkheid om een grensmuur te bouwen, om zo illegale migratie tegen te houden.

Meer