Wit-Rusland dreigt met afsluiten gastoevoer naar Europa na kritiek op vluchtelingencrisis

De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko dreigt de toevoer van gas naar Europa af te sluiten als de Europese Unie zijn land sancties oplegt vanwege de migrantencrisis. De strafmaatregelen worden volgende week verwacht. De gasprijs ging meteen weer de hoogte in. “Er is weinig nodig om de markt nerveus te maken.”

Rusland stuurt door een pijpleiding via Wit-Rusland gas naar Polen en Duitsland. “We verwarmen Europa, zij bedreigen ons nog steeds met de sluiting van de grens. En als we de toevoer van gas afsluiten?”, heeft Loekasjenko volgens het Wit-Russische staatspersbureau Belta gezegd.

Hij zou daarom de autoriteiten in Polen, De torenhoge gasprijs, die de burgers van de Europese Unie de voorbije weken al in de knel heeft gebracht, steeg prompt weer wat. Ongeveer een vijfde van het gas dat de Europese Unie dit jaar heeft verstookt, arriveerde via Wit-Rusland.

Essentiële grondstof

De Europese Commissie heeft Loekasjenko’s dreigementen over de gaskraan vernomen, maar zegt heel duidelijk te willen maken zich niet te laten intimideren.

Het regime in Minsk wil gas kennelijk inzetten als extra, nieuw wapen in de hybride aanvallen op de Europese Unie”, zegt een woordvoerder van de Europese Commissie. “Gas is een essentiële bodemschat en hoort niet te worden gebruikt voor geopolitieke ruzies.”

Vanuit de Europese Unie (EU) klinkt kritiek op Minsk voor de omgang met migranten. Zij worden al maanden niet tegengehouden bij hun reis naar de Europese en zouden daarbij hulp krijgen van de Wit-Russische autoriteiten.

Dat wordt gezien als wraak, een reactie op de sancties van de Europese Unie voor het gewelddadig neerslaan van protesten tegen het regime in Minsk.

Journalist opgepakt

De spanningen zijn met name hoog opgelopen bij de grens tussen Wit-Rusland en Polen. Daar staat bij het hekwerk een geïmproviseerd tentenkamp met honderden mensen uit onder meer Irak, Afghanistan en Syrië.

Minsk geeft net als bondgenoot Rusland de Europese Unie de schuld van de ontstane situatie en hekelt dat Polen dreigt de grenzen te sluiten.

Warschau meldde vandaag dat zowat 150 mensen hadden geprobeerd gewelddadig de grens over te steken. Douane, soldaten en politie hebben dit verhinderd.

Robin Ramaekers, journalist van VTM, werd donderdag even opgepakt door de Poolse politie. Ramaekers bracht aan de grens tussen Polen en Wit-Rusland verslag uit van de vluchtelingencrisis en werd meegenomen voor verhoor. De journalist kreeg een boete.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20