Rusland geeft “wurgende” EU de schuld van migrantencrisis aan grens van Polen met Wit-Rusland

Rusland heeft vandaag de Europese Unie de schuld gegeven van de migrantencrisis aan de grens tussen Wit-Rusland en Polen. Rusland beschuldigt het statenverband ervan dat het Wit-Rusland probeert te “wurgen” door de grenzen met de voormalige Sovjet-staat te sluiten. De Russen dringen er bij de EU op aan rechtstreeks met Minsk te praten. Zo’n dialoog is er nu niet.

Terwijl migranten uit het Midden-Oosten, Afghanistan en Afrika vannacht nieuwe pogingen deden om Polen binnen te komen, demonstreerde Moskou zijn steun aan bondgenoot Wit-Rusland door twee strategische bommenwerpers langs de Wit-Russische grens te laten vliegen.

President Vladimir Poetin zei tegen de Duitse bondskanselier Angela Merkel in een telefoongesprek dat de EU de crisis rechtstreeks met Minsk moet bespreken, bericht het persbureau Reuters.

“Poging om Wit-Rusland te wurgen”

Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov zei dat de EU in het verleden soortgelijke groepen migranten had binnengelaten en dat maatregelen om de grens nu te sluiten gericht waren tegen Minsk.

“Dit is niets anders dan een nieuwe poging om Wit-Rusland te wurgen”, klonk het.

“Het is duidelijk dat er een humanitaire catastrofe dreigt door de onwil van de Europeanen om (…) hun Europese waarden uit te dragen”, vertelde Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov tijdens een briefing.

Hij beschreef het als “absoluut onverantwoordelijk en onaanvaardbaar” dat de Poolse premier Mateusz Morawiecki op dinsdag zei dat de crisis een geopolitiek steekspel is, bedacht door Poetin.

“Spiraal die gevaarlijk is”

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov vertelde op een gezamenlijke persconferentie met zijn Wit-Russische ambtgenoot Vladimir Makei dan weer dat hij hoopte dat de verantwoordelijke Europeanen “zich niet zouden laten meeslepen in een spiraal (van gebeurtenissen) die tamelijk gevaarlijk is”.

Makei liet ook uitschijnen dat Rusland en Wit-Rusland elkaar steunen in het geval van “onvriendelijke activiteiten tegen onze landen”, schrijft het persbureau Reuters.

“De EU laat zich niet chanteren”

Russische financiële en andere steun hielp de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko vorig jaar om massale protesten tegen zijn bewind te overleven na een omstreden verkiezing.

Moskou heeft recent zijn steun aan Minsk nog opgevoerd. Volgens het Europese statenverband is de crisis door de twee bevriende staten gefabriceerd als vergelding voor EU-sancties over de verkiezingen en andere mensenrechtenkwesties.

“De heer Loekasjenko gebruikt mensen die een toevluchtsoord zoeken zonder scrupules als gijzelaars voor zijn cynische machtsspel”, zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas op Twitter.

Hij beschreef de beelden van de Wit-Russische grens, waar mensen vastzitten in ijskoude omstandigheden met weinig voedsel en onderdak, als “afschuwelijk”, maar zei dat de EU zich niet laat chanteren. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20