“Build that wall”: Polen plant grensmuur met Wit-Rusland

De Poolse ministerraad heeft een wetsontwerp goedgekeurd om een “hoge, solide schutting met een bewakingssysteem en bewegingssensoren” te bouwen aan de grens met Wit-Rusland, met als doel migranten te beteugelen die illegaal het Poolse grondgebied binnenkomen. Dat bericht Politico.

Waarom is dit belangrijk?

Sinds Wit-Rusland op 25 mei een Ryanair-vlucht van Athene naar Vilnius heeft gekaapt, zit de relatie tussen Minsk en de Europese Unie in het slop. De EU heeft een lijst van sancties opgelegd aan de voormalige Sovjetrepubliek, die daarop heeft gereageerd met de aankondiging dat het migranten die de grens willen oversteken niet langer zal tegenhouden. Asielzoekers worden met andere woorden als politiek wapen ingezet. Dat laat zich voelen in buurland Polen: "Het aantal mensen dat probeert om de grens over te steken neemt toe," liet de nationalistische Poolse regering vorige week nog weten.

“De Raad van Ministers heeft zojuist een wetsvoorstel goedgekeurd over de bouw van staatsgrensbeveiliging, ingediend door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Administratie,” schreef Mariusz Kamiński, de minister van Binnenlandse Zaken en Administratie, op Twitter dinsdag.

Het ontwerp is al ingediend bij de Sejm, het Poolse parlementaire orgaan, en zal in werking treden een dag nadat het is gepubliceerd in het wetboek. De snelheid van handelen is een gevolg van de onmiddellijke dreiging aan de grens, volgens Kamiński.

“De acties van het Loekasjenkoregime eisten een ferme reactie van de Poolse regering,” zei Kamiński, toevoegend dat dit soort grensmuren met succes hebben gewerkt in andere landen. Het bouwproces kan vele maanden duren. Sommige delen van de schutting eisen bijzondere werkzaamheden.

350 miljoen euro

Regeringswoordvoerder Piotr Mueller zei woensdag dat “op dit moment de middelen die voor deze bouw zijn verzekerd rond de 500 miljoen złoty liggen” – ruwweg 110 miljoen euro. De totale kosten van de muur zouden volgens een schatting van de regering echter meer dan 1,6 miljard złoty kunnen bedragen, wat neerkomt op ongeveer 350 miljoen euro.

Het exacte bedrag zal pas bekend zijn wanneer de technische documentatie is opgesteld. In het ontwerp staat dat “informatie over de structuur, de veiligheid en de technische parameters van de grensmuur geen openbare informatie is”, aldus de nationale media.

Midden-Oosten en Afrika

Sinds augustus hebben duizenden migranten uit het Midden-Oosten en Afrika geprobeerd de Poolse grens over te steken vanuit Wit-Rusland, aldus Euronews.

Als reactie op de toenemende druk aan de grens, kondigde vice-premier Jarosław Kaczyński vorige week aan dat er een “zeer serieuze dam” zou worden gebouwd, die “echt heel moeilijk over te steken zou zijn”.

(NS)

Meer