Loekasjenko: ‘Elk gezin moet uitgerust zijn met wapens in geval van oorlog’

De president van Wit-Rusland, Aleksander Loekasjenko, heeft dinsdag tijdens een vergadering gezegd dat zijn land beter bewapend moet worden in het geval van een oorlog. Dat bericht Newsweek.

Volgens Loekasjenko moet elk gezin ‘worden uitgerust met een scala van kleine wapens’. Hij pleitte dinsdag ook voor meer geavanceerde wapens voor het leger van zijn land.

Wit-Russisch militair-industriële complex

Loekasjenko had dinsdag een ontmoeting met zijn vicepremier Joeri Nazarov en voorzitter van het Staatscomité voor de Militaire Industrie (SAMI) Dmitri Pantus. Doel van de ontmoeting was de prestaties en ontwikkelingsvooruitzichten van het Wit-Russisch militair-industriële complex te bespreken.

‘Ons militair-industrieel complex heeft niet zulke vertakte banden met degenen die ons met sancties bedreigen. Wij hebben geen nauwe en wederzijds afhankelijke contacten met Amerika of de Europese Unie. Het is duidelijk dat we goede relaties onderhouden met onze partners in de productie van wapens’, aldus Loekasjenko. Dat berichtte BelTA, het staatspersbureau van Wit-Rusland.

‘We moeten de vijand onherstelbare schade toebrengen’

‘Geavanceerde bewapening’ zou nu meer nodig zijn in het licht van ‘aanhoudende omstandigheden’, aldus Loekasjenko. Hij benadrukte ook dat het land de productie van in eigen land geproduceerde handvuurwapens moet opvoeren in geval van een oorlog.

Dmitri Pantus zou naar verluidt hebben opgemerkt dat ‘het Westen voortdurend de spanning rond Wit-Rusland aanwakkert’.

Loekasjenko zou hebben gezegd: ‘Mocht er een conflict of een oorlog uitbreken, dan moet elk gezin, elke territoriale overheid worden uitgerust met het hele scala aan handvuurwapens. In dat geval zal de vijand begrijpen dat het beter is ons niet te confronteren.’

‘We gaan niemand verslaan. We moeten de vijand onherstelbare schade toebrengen en onszelf en onze families beschermen’, voegde hij nog toe.

Roman Protasevitsj

Op 23 mei onderschepte Wit-Rusland een Ryanair-vlucht en deed het landen in hoofdstad Minsk. Op het vliegtuig zat  de 26-jarige journalist Roman Protasevitsj. De man staat bekend om zijn kritiek op Loekasjenko. Hij werd gearresteerd en in hechtenis genomen.

Het incident leidde tot verontwaardiging in de hele wereld, waarbij de Europese Unie luchtvaartmaatschappijen opdroeg het Wit-Russische luchtruim te mijden.

Lees ook:

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20