Europese aanbeveling om luchtruim Wit-Rusland te vermijden ‘gevaarlijk’ volgens Moskou

Door luchtvaartmaatschappijen aan te bevelen om het Wit-Russische luchtruim te vermijden, heeft de Europese Unie ‘onverantwoordelijk gedrag vertoond dat de veiligheid van de passagiers in het gevaar brengt’. Dat heeft de woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag gezegd.

De sluiting van ‘de routes van honderden vluchten creëert kolossale problemen voor burgers’, aldus Maria Zacharova. ‘Het wordt tijd dat Brussel leert om maatregelen te nemen die echt bedoeld zijn voor de veiligheid van burgers.’

De Europese leiders beslisten maandagavond om luchtvaartmaatschappijen aan te bevelen om niet langer over Wit-Rusland te vliegen. Het maakte deel uit van een reeks maatregelen die ze namen nadat de Wit-Russische autoriteiten een Ryanair-vlucht van Griekenland naar Litouwen lieten omleiden naar Minsk wegens een zogezegde bommelding.

Geen onderzoek

Bij aankomst in de Wit-Russische hoofdstad werd dissident Roman Protasevitsj, die aan boord was van het vliegtuig, opgepakt. Rusland verdedigt zijn bondgenoot en zegt dat Wit-Rusland te goeder trouw heeft gehandeld. Zolang er geen onderzoek naar de zaak is gevoerd, is het volgens Moskou dan ook voorbarig om conclusies te trekken en sancties op te leggen.

De afgelopen dagen werden ook verscheidene vluchten van Europese maatschappijen, waaronder Austrian Airlines en Air France, naar Moskou geannuleerd omdat Rusland geen goedkeuring gaf aan de gewijzigde vluchtplannen waarbij Wit-Rusland omzeild wordt. Ook vrijdag meldde Air France dat het weer genoodzaakt was een vlucht van Parijs naar Moskou te schrappen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20