Migrantencrisis dreigt aan Poolse grens: Wit-Russisch leger escorteert vluchtelingen

Het gaat van kwaad naar erger aan de grens tussen Polen en Wit-Rusland. Steeds meer vluchtelingen willen vanuit Wit-Rusland via Polen de Europese Unie betreden, uiteraard dik tegen de zin van Polen. Daarom mobiliseerde het land al meer dan 22.000 militairen om de grens te bewaken. Nu stuurt Wit-Rusland een 1.000-man tellend konvooi van vluchtelingen, geëscorteerd door soldaten, naar de grensposten.

De tactiek is de volgende provocatie van Wit-Rusland aan de EU. De Wit-Russische president Loekasjenko laat migranten overvliegen uit Afrika en het Midden-Oosten, om hen vervolgens Europa in te proberen krijgen. De president leeft nog steeds op voet van oorlog met de EU.

Migranten staan aan de Wit-Russisch/Poolse grens tegenover muren van prikkeldraad en Poolse militaire politie. (Foto: Isopix)

Volgens de laatste plannen vinden wekelijks 40 vluchten plaats naar de Wit-Russische hoofdstad Minsk, vanuit Istanbul, Damascus en Dubai. De vluchten zullen nog blijven aanhouden tot maart, bericht Welt am Sonntag. Dit houdt in dat er een verdubbeling van het aantal vluchten plaatsvindt tussen het Midden-Oosten en Minsk tegenover de winter van 2019/2020.

Ryanair-vlucht 4978

De relatie tussen Wit-Rusland en de EU koelde vorig jaar af tot flink onder nul. Bij de presidentsverkiezingen raakte Loekasjenko opnieuw verkozen (met een ongeloofwaardige 80 procent van de stemmen), in een verkiezingsdag die omgeven was van een mist van fraude en corruptie. Hierop ging de bevolking aan het protesteren, wat leidde tot hevige rellen en het opsluiten van politieke tegenstanders.

Die protesten werden door Loekasjenko en diens politie en leger hardhandig in de kiem gesmoord. Activisten werden neergeknuppeld, gepeppersprayd of voor dood achtergelaten. Ook journalisten kwamen er, ondanks hun beveiligde status, ook niet ongeschonden uit. In totaal vonden negen activisten de dood in de protesten.

De maat was vol toen de president met een vermeende bommelding Ryanair-vlucht 4878 liet landen in Wit-Rusland. Het doel was echter journalist en regime-criticus Roman Protasevitsj, die aan boord zat van de vlucht, te arresteren. Protasevitsj staat in Wit-Rusland bekend als de hoofdredacteur van het via berichtenapp Telegram verspreide nieuws Nexta, dat zich vaak tegen het regime keerde. Ook Protasevitsj’ vriendin, Sofia Sapega, zat op dezelfde vlucht en werd aangehouden wegens “het overtreden van de Wit-Russische wet”. De beschuldigingen werden niet verder gespecifieerd.

Tegenactie

Hierop besloot de EU sancties te treffen tegen de dictator. Vluchten van de nationale luchtvaartmaatschappij van Wit-Rusland, Belavia, mochten niet meer landen in EU-landen, en ook de import van Wit-Russische goederen werd deels tegengehouden. Sindsdien kunnen beide kampen elkaar niet luchten of zien.

Het importeren van migranten, om ze nadien de EU in te sturen, is de repercussie van Loekasjenko. Nadat hij soortgelijke technieken al toepaste aan de grens met Litouwen (en nog steeds), is nu Polen aan de beurt. Met behulp van het leger laat hij troepen migranten naar de grensovergangen jagen, waar die tussen twee kampen in moeten zien overeind te blijven. In hun rug Wit-Russische geweren, in hun gezicht Poolse pepperspray en prikkeldraad. De Poolse senaat stemde ondertussen al over een voorstel om een echte grensmuur te bouwen tussen Polen en Wit-Rusland.

Update

Ondertussen werden aan de Poolse grens ook schoten gelost. Van welk kamp die kwamen en of er gewonden, of zelfs doden zijn gevallen, is voorlopig nog onbekend.

(lp)

Meer