Opnieuw duizenden Wit-Russen op straat tegen president Loekasjenko

De oppositie in Wit-Rusland heeft zondag opnieuw een massademonstratie in de straten van hoofdstad Minsk gehouden. Twee weken na de omstreden herverkiezing van president Alexander Loekasjenko blijft die ‘laatste dictator van Europa’ geen kik geven.

Van jong tot oud blies zondagmiddag verzamelen op het Onafhankelijkheidsplein in Minsk. Velen droegen de kenmerkende rode en witte vlaggen van de oppositie en scandeerden slogans tegen de overheid. Terwijl bepaalde media het over 100.000 deelnemers hadden, hield de Wit-Russische staatstelevisie het op een opkomst van 20.000 mensen. Het protest verliep de hele dag op een vreedzame manier.

Al twee weken komen de Wit-Russen op straat om te demonstreren tegen de zittende president Alexander Loekasjenko. Hij is president sinds 1994 en bleef al die tijd aan de macht dankzij een combinatie van brute repressie en vervalste verkiezingen. Loekasjenko won de verkiezingen op spectaculaire wijze, met een stalinistische score van 80 procent van de stemmen. Oppositiekandidate Svetlana Tihanovskaja, die plotsklaps de plaats van haar gearresteerde man innam, behaalde officieel 10 procent van de stemmen.

Eerlijke verkiezingen

Zaterdag ging Loekasjenko nog z’n troepen inspecteren in de stad Grodno. Hij hekelde er de protestbeweging door te beweren dat die vanuit het buitenland aangestuurd wordt. De president droeg zijn minister van Defensie op om het leger in paraatheid te brengen. ‘Wanneer er ordeverstoringen gebeuren, moet men ervoor beducht zijn dat niet de militie (de politie, red.), maar het leger zal optreden’, liet die laatste dan weer dreigend optekenen.

Vrijdag liet ook oppositiekandidate Svetlana Tichanovskaja zich horen. Na de presidentsverkiezingen was ze genoodzaakt om uit te wijken naar Litouwen, maar het is niet de bedoeling om er te blijven. ‘Iedereen in mijn land is bang, maar we moeten ons daarover zetten en doorgaan. Ik hoop dat de leiders van Wit-Rusland naar het volk zullen luisteren’, luidde haar pleidooi voor vrije en eerlijke verkiezingen.

Lees ook: Hoe een huisvrouw zonder politieke ervaring het bijna won van de langstzittende dictator van Europa

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20