Herverkiezing Loekasjenko brengt Wit-Russische oppositie op straat

De ‘laatste dictator van Europa’ Alexander Loekasjenko mag zijn zesde termijn als president van Wit-Rusland starten. Hij haalde 79,7 procent van de stemmen volgens de officiële exitpoll, die door zowat elke waarnemer in twijfel wordt getrokken.

De monsterscore van bijna 80 procent staat in schril contrast met het resultaat van oppositieleidster Svetlana Tichanovskaja. Zij haalde amper 6,8 procent van de stemmen, geeft de overheid mee. Belangrijk om te vermelden is dat zowat iedereen deze uitslag betwist. Sinds 1995 heeft er nooit een eerlijke verkiezing plaatsgevonden in Wit-Rusland.

Svetlana Tichanovskaja. – Isopix

In de aanloop naar de verkiezingen werden zo’n 1.300 oppositieleden gearresteerd, onder wie de echtgenoot van Svetlana Tichanovskaja. Omdat hij ambities had om Loekasjenko van de spreekwoordelijke troon te stoten, maar daar in de gevangenis weinig kans toe had, besloot de onervaren 37-jarige leerkracht Engels zelf in de ring te stappen. Haar voornaamste belofte was om binnen een half jaar échte en vrije verkiezingen te houden.

‘Meerderheid aan onze kant’

Terwijl de 65-jarige Loekasjenko zelf nog niet gereageerd heeft op de uitslag, deed het kamp van Tichanovskaja dat wel. ‘We kunnen geen erkenning geven aan een dergelijke verkiezingsuitslag’, zei haar woordvoerster, die benadrukt dat ‘de meerderheid aan onze kant staat’. De oppositie riep verder op om te protesteren tegen de verkiezingsfraude.

Zittend president Loekasjenko. – Isopix

Volgend op de exitpolls en de verklaringen van Tichanovskaja verzamelden zich veel mensen op straat in Minsk en andere steden. In de hoofdstad alleen al gaat het om zo’n 100.000 mensen. Op beelden is te zien hoe de veiligheidstroepen hard optreden, met bijvoorbeeld flitsgranaten. Op sociale media komen er berichten over problemen met internetverbindingen.

In de loop van de nacht meldde het Wit-Russische ministerie van Binnenlandse Zaken dat de situatie onder controle is. ‘Vanaf het allereerste begin hebben handhavers resoluut alle pogingen van demonstranten onderdrukt’, klinkt het. De demonstranten kondigen wel aan dat ze op maandag opnieuw de straat op trekken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20