Protest tegen Loekasjenko wordt vanuit Polen gecoördineerd door 21-jarige

Next Live, een kanaal van de cross-platform berichtendienst Telegram, ligt aan de basis van de coördinatie van protestacties tegen het regime van de Wit-Russische dictator Aleksandr Loekasjenko. Diens Ceausescu-moment lijkt nog een kwestie van dagen.

Telde Nexta Live begin deze maand amper 300.000 gebruikers, dan ligt hun aantal vandaag al boven de 2 miljoen. Enkel het Telegramkanaal dat door de Indiase regering wordt gebruikt om informatie over Covid-19 tot bij de bevolking te krijgen, telt meer abonnees. Geschat wordt dat Nexta Live nu een kleine 20 procent van de bijna 10 miljoen Wit-Russen bereikt.

Een minuut-tot-minuut relaas van een revolutie

Nexta Live verzamelt informatie die door de betogers wordt doorgestuurd. Tijdens de protestacties van de voorbije dagen werden elk uur tot 250 berichten van ooggetuigen doorgestuurd. Veelal gaat het om foto’s, video’s en berichten die de situatie op straat weergeven. Een minuut-tot-minuut relaas van een revolutie, zeg maar.

(EPA-EFE/TATYANA ZENKOVICH)

Het kanaal is meer dan een aggregator en speelt een actieve rol in de protesten. Zo verschaft Nexta Live informatie over waar men veilig is voor de politie en waar drinkwater beschikbaar is. Ook worden de bewegingen van de veiligheidsdiensten in kaart gebracht. Verder is informatie beschikbaar waar hulp kan worden gezocht.

Next Live wordt beheerd door een jong team en ontstond uit een YouTubeblog dat dezelfde naam draagt. Het werd in 2015 ontworpen door Stepan Svetlov, een ondertussen 21-jarige student, die nu om veiligheidsredenen vanuit Polen opereert. Daar studeert hij aan de universiteit van Silicië in Katowice. Kort na zijn laatste bezoek aan Minsk kregen zijn ouders bezoek van de geheime diensten. Svelov staat ondertussen ook op een lijst van mensen die door het Russische Ministerie van Binnenlandse Zaken worden gezocht.

Een model voor andere autoritaire regimes

In een vorig jaar op het webmagazine Charter97 verschenen interview zegt Svetlov dat hij ‘alle wantoestanden die zich in het Belarus van Loekasjekno voordeden aan het licht wilde brengen’.

Next Live wordt naar Svetlovs eigen zeggen volledig door hemzelf gefinancierd, gedeeltelijk door advertenties en vanuit zijn studiebeurs.

Waarom is dit belangrijk?

Nexta Live was een van de weinige media die erin slaagde van tijd tot tijd de internetblokkade (zie grafiek onder) van de voorbije dagen te omzeilen. De combinatie van video’s, foto’s en berichten maken het tot een betrouwbare bron van informatie voor de betogers. Het model kan straks in andere autoritaire regimes worden gekopieerd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20