Verschillende stemmen gaan op om Rusland uit de G20 te gooien

De Verenigde Staten en verschillende Europese partners bekijken de mogelijkheid om Rusland uit de G20 te gooien, de groep van 19 landen en de Europese Unie die samen zo’n 90 procent van de wereldwijde economie bestrijken. Toch lijkt de kans eerder klein dat dit echt gaat gebeuren.

De G20 is het platform bij uitstek waar de grootste economieën internationaal met elkaar samenwerkingen bespreken op verschillende vlakken: alles wordt er besproken, van klimaatverandering tot internationale schulden. Rusland uit de G20 zetten zou een bijkomend signaal zijn, bovenop de nu al bestaande sancties, dat het Westen het menens is om een einde te maken aan de Russische invasie van Oekraïne.

Groot probleem

Voorafgaand aan het bezoek van de Amerikaanse president Joe Biden aan Europa werd hem de vraag gesteld of Rusland uit de G20 zou vliegen. Veiligheidsadviseur Jake Sullivan gaf aan “dat het niet kan dat Rusland gewoon in internationale instellingen en de internationale gemeenschap vertoeft”.

Ook binnen de EU wordt een actie bekeken. Dat vertelt een anonieme bron binnen de EU aan het persagentschap Reuters: “Het is duidelijk gemaakt aan Indonesië (het land dat momenteel de G20 voorzit, red.) dat de aanwezigheid van Rusland bij toekomstige ministeriële ontmoetingen een groot probleem is voor de Europese landen.”

Veto van bondgenoten

Eerder werd ook al bekend dat beleidsmakers uit Polen aan de mouw van Amerikaanse functionarissen trokken om Rusland te verplaatsen in de groep. De Poolse minister van Economische Ontwikkeling en Technology, Pjotr Novak, had over de situatie eerder al een gesprek met Gina Raimondo, de Amerikaanse minister voor Economische Zaken.

Ondanks de Europese en Amerikaanse gedeelde mening, lijkt de uitsluiting van Rusland uit de G20 hoogst onwaarschijnlijk. Om een lid uit de groep te gooien, is unanimiteit nodig. Enkele bondgenoten van Rusland, zoals India, China of Saoedi-Arabië, kunnen dus hun veto stellen. Daarom bekijkt het Westen ook om de komende tijd geen G20-bijeenkomsten meer te organiseren en de grote problemen op te lossen in G7-formaat. Dit omvat de VS, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Canada en Japan.

(mah)

Meer