Amerikaans president Biden: “Poetin wordt een paria op het internationale toneel”

Amerikaans president Joe Biden heeft in een persconferentie op donderdagavond een extra reeks sancties bekend gemaakt tegenover Rusland. Met de nieuwe sancties wil Biden vooral Rusland financieel blijven treffen. “Poetin is de agressor, Poetin koos deze oorlog en nu moet zijn land de gevolgen dragen”, zei de president.

“We zagen het effect van onze sancties al op de roebel, die vandaag het zwakste niveau ooit bereikte. De Russische beurzen zijn vandaag diep weggezakt”, zei de Amerikaanse president. Bidens nieuwe sancties bouwen vooral voort op de sancties die de president dinsdag reeds had aangekondigd, naar aanleiding van Poetins erkenning van Loehansk en Donetsk als onafhankelijke regio’s.

  • De vermogens van vier extra Russische banken worden bevroren.
  • Russische oligarchen en hun families, die volgens Biden rechtstreeks bijdragen aan het regime van Poetin, komen op een sanctielijst terecht.
  • Naast de Russische overheid zelf, zullen ook de grootste Russische staatsbedrijven van de Europese en Amerikaanse obligatiemarkt uitgesloten worden.
  • Om Ruslands hightech- en militaire industrieën te treffen, zal Biden de export van hoogtechnologische producten naar Rusland sterk beperken.

Economisch pijn doen, maar nog niet uit SWIFT

De Amerikaanse president maakte het zeer duidelijk dat zijn sancties vooral het doel hadden om Rusland economisch lam te leggen. “We hebben een coalitie opgebouwd die meer dan de helft van de wereldwijde economie vertegenwoordigt”, laat Biden weten.

“Ik sprak vandaag met de leiders van de G7-landen, en we waren het volledig eens dat we Ruslands mogelijkheden zullen beperken om zaken te doen in dollars, euro’s, ponden en yen. Zo zullen we Rusland belemmeren om nog deel uit te maken van de wereldeconomie.”

Op de vraag van een journalist, antwoordt Biden dat Rusland voorlopig niet uit het SWIFT-betalingssysteem verbannen wordt. Al ligt die mogelijkheid nog steeds op tafel. “Dat is een optie die de Europese bondgenoten het liefst nog niet nemen”, zei de president.

Extra steun voor NAVO

Naast de economische sancties, zal Biden ook zijn betrokkenheid bij de NAVO opdrijven. De Amerikaanse president blijft benadrukken dat – ondanks de grote hoeveelheden financiële steun die de VS aan Oekraïense troepen heeft geschonken – de VS geenszins op een rechtstreeks militair conflict met Rusland uit is. Daarom blijven alle troepen uitdrukkelijk weg uit Oekraïne, desalniettemin zegt Biden dat de VS zal blijven inzetten om humanitaire hulp te verlenen aan de Oekraïners.

Vandaag werd reeds bekend gemaakt dat Biden extra Amerikaanse troepen zal sturen richting de oostelijke NAVO-bondgenoten. Daarbovenop zal hij ook 7.000 extra Amerikaanse troepen richting Duitsland sturen, en zullen meer Amerikaanse troepen in paraatheid worden gebracht om – indien nodig – rap inzetbaar te zijn in Europa.

“Nu ziet de hele wereld duidelijk waar het bij Poetin en zijn criminele bondgenoten echt om gaat. Het ging nooit over oprechte veiligheidszorgen, het draaide altijd al rond pure agressie en Poetins hunkering naar een groot rijk.”

(evb)

Meer