Biden kondigt sancties tegen Rusland aan: “Waar denkt Poetin het recht vandaan te halen om zogezegde landen te erkennen?”

Nadat president Poetin maandagavond in een toespraak de onafhankelijkheid erkende van de opstandige Oekraïense regio’s Donetsk en Loehansk, lijkt een grote Russische invasie in Oekraïne dichterbij dan ooit. De Amerikaanse president Joe Biden beklemtoont dat Rusland het internationaal recht overtreedt, en kondigde een eerste reeks economische sancties aan.

Amerikaans president Joe Biden heeft dinsdagavond een toespraak gehouden waarin hij de eerste VS-sancties tegen Rusland aankondigde. “De sancties die we nu nemen, gaan een stuk verder dan diegene die we met onze bondgenoten namen tegen Rusland in 2014”, zegt Biden.

  • De Amerikaanse president blokkeert de activa van twee Russische financiële instellingen: de staatsinvesteringsbank VEB en de Russische militaire bank.
  • Daarbovenop neemt de VS de Russische staatsschuld in het vizier. Rusland zal volgens Biden volledig alle westerse financieringsbronnen zien wegvallen. “De Russische overheid kan geen schulden meer verhandelen op onze markten, noch op de Europese markten.”
  • Er komen ook financiële sancties tegen “leden van de Russische elite”.

“Rusland zal duurdere prijs betalen als agressie niet stopt”

De Amerikaanse president beklemtoonde nogmaals dat Rusland een invasie pleegt in Oekraïne en dat Poetin daarmee een regelrechte overtreding pleegt op het internationaal recht. “Wie – in godsnaam – denkt Poetin dat hem het recht heeft gegeven om zogezegde landen te erkennen op het grondgebied dat aan zijn buren toebehoort”, zei Biden fel.

“Rusland zal een duurdere prijs betalen als het zijn agressie tegen Oekraïne blijft voortzetten”, ging de president voort. Ondertussen zal de VS zijn steun aan Oekraïne en de NAVO-bondgenoten blijven verderzetten. Wel beklemtoonde Biden dat de acties van de VS volledig defensief zijn, en dat hij in geen enkel geval uit is op een rechtstreeks conflict met Rusland.

Volgens de president is het grootste deel van het draaiboek dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, voorspelde, ook uitgekomen. De massale troepenopbouw aan de grens, een valse vlag-operatie ter verantwoording van een invasie, de Veiligheidsraad met een enorme media-aanwezigheid “en nu een politieke provocatie door soeverein Oekraïens gebied te erkennen als onafhankelijk”.

Poetin krijgt toestemming voor buitenlandse inzet troepen

Dinsdag kreeg Poetin de toestemming van het parlement om Russische legertroepen in het buitenland in te zetten. Daarmee ligt de weg open om de zogenaamde “vredestroepen” richting Donetsk en Loehansk te sturen. De gebieden voor de “vredesmissie” zijn in Poetins ogen ook plots een stuk groter geworden dan de regio’s die hij maandagavond als onafhankelijk erkende.

Daarmee valt Rusland de facto Oekraïne binnen. De schrik zit er bij de westerse bondgenoten stevig in dat het Russische leger ook verder zal oprukken over het hele grondgebied van Oekraïne.

De Russische president riep ondertussen al het diplomatisch personeel uit de Russische ambassade in Kiev terug. Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse zaken zou het personeel er in gevaar verkeren. “In de huidige omstandigheden is het onze voornaamste prioriteit om zorg te dragen voor onze Russische diplomaten en het personeel van de ambassade”, luidt het bij het Russisch ministerie.

(evb)

Meer