Wat zijn valse vlag-operaties – en kan Poetin überhaupt nog wegraken met eentje in dit informatietijdperk?

In de afgelopen weken hebben Amerikaanse en Britse inlichtingendiensten verschillende keren gewaarschuwd dat Rusland van plan is de schijn van een aanval op zijn eigen troepen te wekken en die beelden de wereld in te sturen. Zo’n valse vlag-operatie, zou Rusland het voorwendsel geven om Oekraïne binnen te vallen: een casus belli of rechtvaardiging voor oorlog. Maar valse vlag-operaties zijn niet meer wat ze ooit waren.

Waarom is dit belangrijk?

Met satellietfoto's en live video op de grond die op grote schaal en direct op internet worden gedeeld - en met journalisten en speurneuzen die zich bij inlichtingenprofessionals voegen bij het analyseren van de informatie - is het tegenwoordig moeilijk om weg te komen met valse vlag-operaties. Plus: waarom al de kosten maken of het risico lopen met sociale media en de prevalentie van desinformatiecampagnes?

De afgelopen dagen maakten Russische media melding van aanvallen van het Oekraïense leger op de volksrepubliekjes Loehansk en Donetsk. Vandaag meldt Rusland bijvoorbeeld vijf Oekraïense indringers te hebben gedood, die op Russisch grondgebied bezig zouden zijn geweest met het voorbereiden van sabotageacties. Die claim werd door Kiev ontkend.

Zowel valse vlag-aanvallen als beschuldigingen dat staten zich ermee bezighouden, hebben een lange geschiedenis. De term hebben we te danken aan de

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20