Harde Brexit in actie: vanaf vandaag worden vrachtwagens ook gecontroleerd aan de Britse grens

Het liet nog even op zich wachten, maar vanaf dinsdag voert het Verenigd Koninkrijk douanecontroles uit op producten die het land binnen worden gebracht per vrachtwagen. Het is een gevolg van de ‘harde Brexit’, waarbij het VK uit de EU stapte en vervolgens niet tot een deal kon komen die de handel niet beperkte.

Waarom is dit belangrijk?

Met de harde Brexit wil de Britse regering zelf kunnen beslissen welke goederen het land binnen laat. De voedselveiligheid wordt strikt aangepakt, met grote gevolgen van dien. Ook Belgische exporteurs naar het VK moeten zich voorbereiden op het veranderende beleid.

In het nieuws: Vrachtwagens die voeding vervoeren, kunnen zich verwachten aan grenscontroles.

  • De Britse regering gaat vanaf dinsdag dierlijke producten, planten en plantaardige producten maar ook dierenvoeder dat het aanmerkt als risicovol, fysiek controleren. Daarbij anticipeerde men al op het feit dat er mogelijk lange files zullen ontstaan, en werd het aantal beoogde controles al preventief teruggeschroefd.
    • Eerst wilde men tussen de 1 en de 30 procent van de producten met een middelg
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer