Een vriend uit mijn wijnclub stuurde onlangs een foto door van zijn nieuwe wijnkelder. Het kwam spontaan in mij op om terug te sturen: dit is hoe de wijnhemel eruitziet! Rekken vol flessen, van beneden tot aan het plafond volgestapeld. Heel nauwkeurig geordend op kleur en regio. Daar moet heel wat uren arbeid in gekropen zijn. Maar de grotere vraag die we hebben: is dat de investering waard?
Als je als hobby ook een wijnhandel hebt opgezet en vele zaterdagen samen met je partner op regionale markten uw fijne wijnen aanprijst aan de mensen dan is dat zeker een must. Zonder overdrijven, we zouden niet durven, deze vriend heeft een immense stock die hij ergens kwijt moet kunnen. Maar simpele wijnzielen die af en toe graag een glas drinken hebben minder nood aan een grote ruimte of immense opbergsystemen. We willen maar zeggen dat niet iedereen onder ons zo’n grote stockageruimte nodig heeft, hoewel velen er misschien stiekem toch van dromen.
Parels
Sowieso is en blijft dit een investering, maar wel eentje waar je niet over rendement moet nadenken. Het is tenslotte een investering om uw parels aan wijnflessen optimaal te bewaren. Niemand koopt graag parels voor de zwijnen toch? Een paar wijnflessen: dat kan een kelder of een lege kamer aan zonder al te veel moeite of systemen. Maar de hobby wordt intenser, de drang om te verzamelen groter. Al gauw worden 30 flessen voorraad 100 flessen en nu ja, je hebt ook wel wat wijn die je langer wil of moet bewaren. Het loopt uit de hand…
Een heel gamma ligt er voor het kiezen:
- Wijnrekken in hout
- Wijnnissen in beton
- Wijnklimaatkasten
- Een volledig ingebouwde wijnkelder uit wijnkratten
- Wijntonnen
- Wijnboxen
- Een volledig ingebouwde wijnkelder in steen
Absolute dooddoener
De basis blijft de basis: geen UV-licht. Een donkere omgeving is absoluut noodzakelijk om een stabiele omgeving te creëren voor jouw verborgen schat. Daarnaast is de temperatuur ook belangrijk: tussen de 9 à 15 graden Celsius. Denk je, ik heb nog een kamer vrij, maar warmt die kamer in de zomer op tot hittes die doen denken aan een sauna: niet doen. Daar moeten we streng op zijn.
Wat ook een absolute dooddoener is: al te veel trillingen. Pas dus op als je naast een bank woont waar de Georgische maffia mogelijk wil inbreken in de kluis via het boren of graven van een tunnel. Uw wijn zal er niet wel bij varen.
Als je met al deze dingen rekening houdt, kan je aan de slag. Rekken worden tegenwoordig ook op maat gemaakt of in 3-D voor jou uitgetekend. Het is altijd fijn om al een zicht te hebben over hoe je straks zal afdalen in jouw hemel. Ja, we weten het, normaal moet je opstijgen naar de hemel, maar de koelste en donkere ruimtes liggen toch eerder niet boven in je huis.
Doe-het-zelvers
Verchroomde wijnrekken die je verder aan elkaar kunt koppelen, zijn heel interessant en praktisch. De leggers in het rek bestaan uit aparte vakjes. Dat is handig als je snel een wijnfles wil pakken. Heb je maar 100 flessen die je kwijt wil, dan ben je 620 euro kwijt. Wil je minstens het dubbele kwijt dan gaat dat al naar 1150 euro. Goedkoop is zo’n systeem niet.
Als je ruimte hebt om nissen te bouwen kan dat interessant zijn. Je kan de flessen dan wel niet 1 per 1 in een vakje leggen maar je hebt wel een groter vak dat ingebouwd zit in de muur waar je al gauw minstens 40 flessen in kunt stapelen. Als je veel van dezelfde wijnen hebt die je moet laten liggen om te rijpen is dat een goede oplossing. Een verbouwing kost uiteraard wat geld en mijn schoonbroer, de aannemer, denkt dat we met 3000 euro rond kunnen zijn. Alleen hangt dat natuurlijk af van de maat van je kelder… hoe groter de kelder, hoe hoger de prijs.
Doe-het-zelvers die een ruimte of kelder hebben, kunnen ook steeds proberen met stenen en planken van bij de Hubo rekken te maken en zo mooi de flessen te stapelen. Esthetisch is dat misschien niet de mooiste oplossing, maar het doet het werk en het scherpt orde en ruimte voor nieuwe aankopen. Nog meer, dit geeft toch een immens gevoel van voldoening, eigenhandig tot een uitgebouwde wijnkelder komen. Je hebt enkel een droge kelder nodig en ruim gerekend 500 euro.
Het neusje van de zalm
En ja nu gaan we dromen! De hemel is out there. EuroCave is zowat de specialist in wijnkasten met ingebouwde koelingssystemen en dé referentie op het vlak van op maat gemaakte opbergsystemen voor wijnen. Een wijnkast van EuroCave kan koelen én verwarmen tegelijk. Nooit nog enige zorgen over de temperatuur. Ben je niet zeker of er toch trillingen zijn in je omgeving? Geen nood, er is een Vibration Exclusion System dat 20 maal minder trillingen geeft dan bij andere kasten. En o ja, de glasdeur van je kast is voorzien van een uv-filter waardoor er geen licht binnenvalt. Prijs is uiteraard afhankelijk van de grootte van de kast en of je er meer of minder snufjes bijneemt. Voor een 180-tal flessen ben je goed 4500 euro kwijt, of beter gezegd 4500 euro aan goed bewaarde flessen rijker…