Gen Z verschuift het retaillandschap met digitale aankopen


Key takeaways

  • 34 procent van de Gen Z-consumenten doet aankopen via socialemediaplatforms.
  • Gen Z doet gemiddeld vijf online aankopen per maand, waarbij 36 procent toegeeft impulsaankopen te doen onder invloed van online trends.
  • Bijna vier op de tien (40 procent) zijn bereid een meerprijs te betalen voor ethisch of milieuvriendelijke producten.

Invloed van generatie Z op retailtrends

Gen Z, de generatie die momenteel tussen 13 en 28 jaar oud is, is diep ondergedompeld in de digitale wereld en heeft een grote invloed op trends in de detailhandel. Hun winkelgewoonten zijn duidelijk anders dan die van vorige generaties.

Een opvallende 34 procent van de Gen Z-consumenten koopt rechtstreeks via sociale mediaplatformen zoals TikTok en Instagram. Influencers hebben een aanzienlijke invloed op deze demografische groep: 32 procent vertrouwt meer op hun aanbevelingen dan op traditionele reclame. Ondanks deze trend is slechts een klein percentage (21 procent) van de retailers bereid om in social commerce te investeren, waardoor ze een belangrijk segment van hun doelmarkt mislopen, volgens een rapport van Adyen.

Digitaal gedrag en betaalmethoden

Gen Z’s digitale vaardigheid en voorliefde voor onmiddellijke bevrediging zijn duidelijk zichtbaar in hun koopgedrag. Ze doen gemiddeld vijf online aankopen per maand en zijn bijzonder gevoelig voor trendy producten: 36 procent geeft toe impulsaankopen te doen onder invloed van online trends. Bovendien verwachten ze dat merken aanwezig zijn op alle kanalen – zowel apps, websites als sociale mediaplatforms.

De omarming van digitale betalingen door deze generatie is al even uitgesproken. Een aanzienlijke 30 procent van de Gen Z-consumenten heeft de fysieke portemonnee helemaal opgegeven en vertrouwt alleen nog maar op digitale betaalmethoden zoals contactloze smartphone-transacties. Detailhandelaren die geen mobiele betaalopties via digitale portemonnees aanbieden, lopen het risico om dit groeiende segment van zich te vervreemden. Bovendien is een derde (33 procent) van mening dat de maatschappij binnen het komende jaar zou moeten overstappen op een volledig cashloos systeem, wat hun vooruitziende blik benadrukt in vergelijking met oudere generaties.

Waarden en verwachtingen

De loyaliteit van Gen Z wordt niet gemakkelijk verdiend; merken moeten actief hun waarde aantonen. Zij geven voorrang aan gemak, gebruiksvriendelijkheid en sociale verantwoordelijkheid. 46 procent blijft bijvoorbeeld trouw aan retailers die naadloos online bestellen en retourneren in de winkel aanbieden. Ook waardeert 45 procent de optie om tijdelijk uitverkochte artikelen opnieuw te bestellen en thuis te laten bezorgen.

Bovendien hecht Gen Z veel waarde aan merken met een duidelijke sociale missie, of het nu gaat om het ondersteunen van goede doelen, het bevorderen van inclusiviteit of het opkomen voor duurzaamheid. Bijna vier op de tien (40 procent) zijn bereid om een meerprijs te betalen voor ethisch of milieuvriendelijke producten. Hun inzet voor duurzaamheid strekt zich zelfs uit tot retourzendingen, waarbij 32 procent vindt dat retailers onnodige retourzendingen moeten ontmoedigen vanwege hun impact op het milieu.

De financiële invloed van Gen Z is onmiskenbaar en geeft vorm aan de toekomst van de detailhandel. Hun voorkeur voor digitale hulpmiddelen, invloed van sociale media en transparantie is zowel een uitdaging als een kans voor merken. Zij die technologische innovatie omarmen en prioriteit geven aan sociale verantwoordelijkheid zullen zich in een goede positie bevinden om de loyaliteit van deze invloedrijke generatie te veroveren.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.