Oekraïense top van ministerie Binnenlandse Zaken komt om bij helikoptercrash op kleuterschool

In de Oekraïense stad Brovary, vlakbij hoofdstad Kyiv, stortte woensdagochtend een helikopter neer. Bij de crash overleden 18 mensen, waaronder de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Denis Monastirski en zijn viceminister en staatssecretaris.

Waarom is dit belangrijk?

In Oekraïne is de minister van Binnenlandse Zaken de politiek verantwoordelijke voor een belangrijk deel van de ordetroepen. De politie, de Nationale Garde (de gendarmerie), de Civiele Bescherming, grenswachten en douanediensten vallen allemaal onder diens voogdij.

In het nieuws: 16 doden bij een helikoptercrash in Brovary.

  • De helikopter had op het moment van de crash de minister van Binnenlandse Zaken Denis Monastirski, zijn eerste viceminister Jevgen Jenin en staatssecretaris Joeri Loebkovitsj aan boord. De drie mannen overleefden de crash niet. In totaal overleden alle negen inzittenden van de helikopter. Het nieuws werd meegedeeld door Igor Klimenko, het hoofd van de Oekraïense Nationale Politie.
  • Op de grond, waar de helikopter in een kleuterschool neerstortte, zette het drama zich voort. Zo overleden nog negen anderen, waaronder ook drie kinderen. In de kleuterschool brak ook brand uit. Daarnaast werden nog 29 anderen, waaronder vijftien kinderen, naar het ziekenhuis overgebracht.
  • Een oorzaak voor de crash werd voorlopig nog niet meegedeeld.

De persoon: Denis Monastirski was nog geen twee jaar actief als minister van Binnenlandse Zaken.

  • De politicus was eerst actief als advocaat. In 2014 werd hij gevraagd als consultant door de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken, Anton Gerastsjenko. Die werd, toen Monastirski zelf als minister werd benoemd, aan boord gehesen als adviseur. Hij deelde nu ook het nieuws over de helikoptercrash op Twitter.
  • Monastirski behoorde tot de inner circle van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Hij kwam op voor die partij bij de parlementsverkiezingen van 2019. Daarnaast zat hij mee in Zelensky’s team voor de presidentsverkiezingen. Hij stond bekend als de expert over de hervormingen van de ordetroepen.
  • Zijn viceminister, Jevgen Jenin, draait al langer mee in de Oekraïense politiek. Hij was eerder een agent voor de Oekraïense inlichtingendiensten (binnen- en buitenlands) en werkte nadien in verschillende functies op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Nadien werd hij nog procureur-generaal van Oekraïne, en viceminister van Buitenlandse Zaken.
Meer