Britse inlichtingsdienst: Rusland verliest nog steeds bijna 1.000 soldaten per dag in Oekraïne

De oorlog in Oekraïne blijft een gigantisch zware menselijke tol eisen binnen het Russische leger. Dat blijkt uit cijfers van de Britse inlichtingsdienst. Dagelijks zouden bijna 1.000 soldaten sterven of gewond raken. Dat cijfer blijft stijgen omdat het Russische leger voortdurend aanvallen moet blijven uitvoeren om de druk op de Oekraïense frontlinies in stand te houden.

In het nieuws: De Britse inlichtingsdienst heeft een nieuw rapport uitgebracht over de oorlog in Oekraïne. Daaruit blijkt dat Rusland nog steeds heel veel verliezen lijdt aan het front. In het eerste kwartaal ging het zelfs over 913 overlijdens of gewonden per dag.

De details: Het aantal slachtoffers in het Russische leger tijdens de oorlog tegen Oekraïne is doorheen de jaren voortdurend opgelopen. Gemiddeld gaat het om 658 verliezen per dag sinds de start van de invasie eind februari 2022.

  • In 2022 ging het gemiddeld om 400 verliezen per dag, in 2023 liep dat aantal op tot 693 en in het eerste kwartaal van 2024 ging het zelfs al op 913 gewonden of doden per dag. Die grote verliezen wijzen erop dat Rusland voortdurend aanvallen moet blijven sturen naar de frontlinies om te voorkomen dat Oekraïne de mogelijkheid ziet om tegenaanvallen te lanceren.
  • In maart 2024 viel het aantal verliezen wel opnieuw iets lager uit dan de eerste twee maanden van het jaar. De Britse inlichtingsdienst ziet daarvoor enkele oorzaken. Zo is er na de verovering van Avdiivka een periode van relatieve rust aan deze kant van het front. Daarnaast zou het Russische leger in de aanloop naar de verkiezingen het aantal overlijdensberichten enigszins naar omlaag willen brengen.
  • In totaal zou het Russische leger tijdens de oorlog in Oekraïne al meer dan 355.000 doden en gewonden verloren hebben.
Meer