Aanvallen van Oekraïne in Zwarte Zee en Krim zijn cruciaal voor het tegenoffensief

De afgelopen dagen voerde Oekraïne de aanvallen op de Krim op, met zeedrones en kruisraketten. En ook op de Zwarte Zee voerde het acties uit. Allemaal onderdeel van hetzelfde plan: de Krim moet terug in Oekraïens bezit komen.

In het nieuws: Afgelopen weekend gaf de Oekraïense militaire inlichtingendienst HUR beelden vrij van een in augustus uitgevoerde raid op vier olie- en gasplatformen (de Boiko-torens) in de Zwarte Zee.

 • Eind augustus voerde de HUR, de Oekraïense militaire inlichtingendienst, een gewaagde missie uit. Het veroverde vier olie- en gasplatformen in de Zwarte Zee, ten westen van de Krim. Rusland gebruikte de platformen als radarinstallaties, om scheeps- en luchtverkeer in de omgeving te monitoren. Rusland veroverde ze al in 2015.
 • Oekraïense commando’s voeren met kleine bootjes naar de platformen, en konden deze innemen; niet echt moelijk, aangezien er geen Russische soldaat was gestationeerd.
 • Alleen, de Russen hadden snel door dat er wat aan de hand was. Op onderstaande beelden, die uit een Call of Duty-achtig videospel lijken te komen, is te zien dat de Oekraïense commando’s onder vuur worden genomen door een Russisch Su-30-gevechtsvliegtuig. Volgens de HUR zelf vielen bij de missie geen slachtoffers, het Russische vliegtuig raakte beschadigd.
 • Het is een nieuwe klap voor de Russen in het noordwestelijke Zwarte-Zeegebied. Eerder moest het Slangeneiland, een eilandje voor de kust van Roemenië, terug opgeven. Bij Oekraïense aanvallen in 2022 raakten drie andere boorplatformen beschadigd.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Defensie, spionage of de oorlog in Oekraïne? Defensiejournalist Kasper Goossens stuurt ze wekelijks recht naar jouw mailbox. Interesse? Schrijf je via deze link in!


Nieuwe aanval op Krim

Ook nog: Afgelopen maandag voerde Oekraïne een nieuwe aanval uit op de Russische marinebasis in Sevastopol.

 • De aanval, naar alle waarschijnlijkheid uitgevoerd met behulp van kruisraketten, resulteerde in zware schade aan twee Russische marineschepen. De Minsk, een landingsschip uit de Ropoetsja-klasse, en de Rostov-on-Don, een onderzeeër uit de Kilo-klasse, raakten daarbij zwaar beschadigd.
 • Het aantal Oekraïense aanvallen op de Krim is niet meer op twee handen te tellen. De strategisch belangrijke Krimbrug, wapendepots, luchtafweersystemen en energie-infrastructuur zijn daarbij de favoriete doelwitten. Maar ook Sevastopol, de thuisbasis van de Zwarte-Zeevloot, deelt fors in de klappen.
 • In totaal verloor de Russische marine al tien schepen aan Oekraïne. De Moskva, een kruiser dat het vlaggenschip was van de Zwarte-Zeevloot, is verreweg het zwaarste verlies. Naast de tien gezonken schepen werden nog zes andere beschadigd bij Oekraïense aanvallen.

De impact: Rusland krijgt forse klappen, van een land dat niet eens een marine heeft.

 • De herovering van de Boiko-torens is misschien wel belangrijker dan de meesten denken. Zonder ogen, radars dus, weet het Russische leger niet waar het moet zijn. Concreet: het weet niet meer waar graanschepen varen, laat staan zeedrones.
 • Dat stelt Oekraïne in de mogelijkheid om de havens van Odessa en Tsjernomorsk weer open te stellen voor graanschepen. De kans op een Russische onderschepping is miniem, omdat het simpelweg niet weet welke schepen waar varen.
 • Daarnaast kan Oekraïne meer aanvallen op de Krim uitvoeren met zeedrones. Als die gespot werden door de Russische radars op de Boiko-torens, kon het zich voorbereiden op een aanval. Dat voordeel vervalt nu. Eens Oekraïense drones vertrekken, zal Rusland ze pas kunnen zien als de haven van Sevastopol binnenvaren.

Aanval op de Krim

 • En niet enkel zeedrones worden later opgemerkt. Ook kleine Oekraïense bootjes zullen niet of amper worden waargenomen. Niet lang na de herovering van de platformen organiseerde een kleine groep Oekraïense commando’s een landing op de Krim, die niet kon worden verhinderd.
 • De enige manier voor Rusland om zo’n aanvallen op te merken en tegen te houden, is op voorhand meer troepen te stationeren langs de kust. Oekraïne verlengt de frontlinie de facto tot het zuiden van de Krim, en Rusland moet die dan ook verdedigen. Hierdoor moet het kostbare troepen, die als reserves dienen in het Oekraïense vasteland (achter de Russische verdedigingslinies), naar de Krim overbrengen.

Onhoudbare Krim

De gevolgen: Oekraïne wil de Krim onhoudbaar maken voor Rusland.

 • Dat vandaag de dag nog steeds Russische toeristen liggen te zonnen op de stranden van Jevpatoria, is een doorn in het oog voor Kyiv. Door militaire doelen te raken, willen ze Rusland forceren de aanwezigheid op het schiereiland af te bouwen, waardoor ook heel wat inwoners zouden vertrekken.
 • Ook de aanvallen op de Krimbrug kaderen in die strategie: de brug is de belangrijkste verbinding tussen het schiereiland en het Russische vasteland, zowel voor inwoners, toeristen als militaire middelen. Door de brug uit te schakelen, moeten de Russen op de Krim zich gaan realiseren dat ze worden afgesneden van Rusland. Daarnaast moet dit ook resulteren in het opdrogen van de aanvoer van militaire middelen aan de Russische troepen in het zuiden van Oekraïne, in het gebied rond Kherson.
 • De aanvallen op de Zwarte-Zeevloot moeten dan weer resulteren in een Russische terugtrekking hiervan. Nu al werd een deel van de vloot verplaatst naar het verder gelegen Novorossiysk.
 • Terwijl wil Oekraïne op die manier zijn eigen kustlijn en -steden veiligstellen. Door een herpositionering van de Zwarte-Zeevloot naar Novorossiysk, vallen Odessa en Tsjernomorsk buiten de reikwijdte van de antischeepsraketten, afgevuurd door marineschepen. Dat maakt ondertussen de handel in graan weer mogelijk. De enige echte dreiging zijn dan kruisraketten, maar de door de VS en Nederland geleverde Patriot-afweersystemen slagen er steeds vaker in deze uit de lucht te knallen. (cv)
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.