Fout in liveuitzending kost Zelensky’s adviseur zijn job

Oleksej Arestovitsj, een van de adviseurs van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, heeft zijn ontslag aangeboden. Aan de basis ligt een foute uitspraak in een televisieuitzending.

Waarom is dit belangrijk?

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky omringt zich met sterke figuren op zijn kabinet. Deze adviseurs helpen hem belangrijke knopen doorhakken, maar staan ook in voor onder meer de externe communicatie vanuit zijn ambt.

In het nieuws: Oleksej Arestovitsj biedt zijn ontslag aan.

  • De adviseur was als freelancer aan de slag voor het kabinet van de president. Sinds 24 februari, toen de invasie startte, gaf Arestovitsj dagelijks briefings aan de pers over de situatie in het land. De freelancer was al sinds 1 december 2020 in dienst bij het kabinet van Zelensky, waar hij sindsdien zijn advies geeft over strategische communicatie, meer bepaald in de defensie- en nationale veiligheids-branches.
  • Nu geeft de freelancer zijn ontslag. Na de Russische raketaanval op het appartementsblok in Dnipro suggereerde Arestovitsj dat het een Oekraïense interceptorraket was die de schade had aangericht. Achteraf bleek dat het wel degelijk een Russische Kh-22-raket was.
  • Arestovitsj’ uitspraken werden echter ook opgepikt in het Kremlin. “Jullie hebben zelf de conclusie van enkele vertegenwoordigers van Oekraïne gezien, die zeiden dat het het resultaat was van een Oekraïense luchtafweerraket”, zo verwijst Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov naar de uitspraken van Zelensky’s adviseur.
  • Naar verluidt zou het Oekraïense parlement ook allerminst tevreden zijn met de uitspraken van Arestovitsj. Parlementsleden zouden handtekeningen zijn beginnen verzamelen om hem uit zijn functie te ontslaan. De adviseur houdt nu de hand aan zichzelf, en diende zijn ontslagbrief in bij Zelensky. Op Telegram schreef hij eerder een verontschuldiging.

Ik maakte een serieuze fout tijdens een liveuitzending. Ik verontschuldig me bij de slachtoffers en hun familie, de inwoners van Dnipro en al wie gekwetst raakte door mijn foute inschatting van het voorval, waarbij een Russische raket een residentieel gebouw raakte.

Oleksej Arestovitsj, de adviseur van Zelensky, op Telegram

Wie? Arestovitsj draait al even rond in de Oekraïense administratie.

  • De Oekraïner volgde eerste een militaire opleiding in Oekraïne. Hij werkte onder meer op de militaire inlichtingendienst en vulde de rang van luitenant-kolonel in. In 2005 werd hij lid van de extreemrechtse politieke partij Broederschap. Hij ging naar verschillende conferenties van de Eurasia-beweging, een beweging opgericht door de extreemrechtse Russische complotdenker en Poetin-vriend Aleksandr Doegin. Arestovitsj stond bekend als een uiterst anti-westers politicus.
  • Dit keerde echter volledig toen Rusland in 2014 Oekraïne binnenviel en de Krim annexeerde. Enkele jaren later, in 2020 werd hij gevraagd als adviseur van de Oekraïense Trilaterale Contactgroep. In dit format zitten Oekraïense diplomaten samen met Russische en vertegenwoordigers van de OSVE (de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) om een diplomatische oplossing voor het conflict in de Donbas te bekomen.
  • Arestovitsj werd door Leonid Kravtsjoek benaderd om hem te adviseren voor het Informatiebeleid. Kravtsjoek was op dat moment de Oekraïense afgevaardigde, en was eerder de eerste president van Oekraïne, tussen 1991 en 1994.
  • Later dat jaar, in december, werd de adviseur door Andrei Jermak, Zelensky’s kabinetschef, gevraagd zijn expertise te delen met het kabinet. Kravtsjoek lichtte de keuze voor Arestovitsj toe. Zo zou hij gekozen zijn vanwille zijn militaire expertise en zijn kennis en visies op de onderwerpen die op de Trilaterale Contactgroep werden besproken. Daarnaast was Arestovitsj ook bekend als blogger, met ruim 200.000 volgers op Facebook en meer dan één miljoen op YouTube.

(as)

Meer