Warren Buffett prijst Apple de hemel in, maar bouwt wel zijn eigen aandeel af

Dit weekend organiseerde investeringsgoeroe Warren Buffett, inmiddels 93, de jaarvergadering van zijn beleggingsgroep Berkshire Hathaway in Omaha. Hij had een aantal opvallende zaken te melden.

In het nieuws: Buffett noemt de iPhone “het meest geweldige product aller tijden”, maar houdt minder aandelen over.

 • Het ging in Omaha niet onopgemerkt voorbij: Berkshire behoudt 135,4 miljard dollar aan Apple-aandelen na dit eerste kwartaal. Eind vorig jaar had de groep nog 174,3 miljard dollar aan aandelen in handen, een afname van 13 procent. Ook in 2023 snoeide Buffett al in zijn aandelenpakket van de techgigant.
 • Toch blijft hij rotsvast overtuigd van het enorme potentieel van Apple. “Kijk hoe verknocht consumenten zijn aan hun iPhone. CEO Tim Cook is de geschikte opvolger van Steve Jobs, volgens mij.”
 • De verkoop van Buffetts Apple-aandelen zouden dan ook louter belastingtechnisch zijn, daarop leek hij te hinten. Buffett trekt zich niets aan van de moeilijkere iPhone-verkoop in China of het schrappen van Apples zelfrijdende auto. Apple blijft de grootste investering van Berkshire.
 • Verder valt op dat Buffett Amerikaans blijft denken. Hij blijft ook fan van American Express en Coca-Cola. En autoverzekeraar Geico, die volledig in handen is van Berkshire Hathaway, leverde het bedrijf dubbel zoveel winst op dan vorig jaar.
 • Zijn aandelen in Paramount Global verkocht Buffett dan wel weer, tegen een verlies. Dat entertainmentbedrijf zit momenteel in zwaar weer, met een ontslagen CEO en verschillende overnamebiedingen die op tafel liggen.

Buffett koopt voorlopig geen bedrijf

Om te volgen: Buffett blijft op een berg geld zitten waar hij niets mee doet.

 • Mede dankzij de sterke prestaties van Geico wist Berkshire Hathaway een enorme winst te boeken. Het rapporteerde een opbrengst van 2,6 miljard dollar dit kwartaal. In dezelfde periode vorig jaar was dat meer dan de helft minder: 911 miljoen dollar.
 • Berkshire heeft nog nooit zoveel cash gehad. In totaal bezit het bedrijf nu 189 miljard dollar, of zo’n 175 miljard euro. Buffett zelf zit er niet mee, hij maakt zich sterk dat zijn cash in het volgend kwartaal opgelopen kan zijn tot 200 miljard dollar. De investeerder geeft aan het moeilijk te hebben om bedrijven te vinden die hij wil overnemen. Maar in deze tijden van geopolitieke crisis en hoge inflatie in de VS zit hij liever op z’n geld.
 • Volgens analisten kan je dat doortrekken naar Buffetts aandelenhandel. Bill Smead, investeerder bij Smead Capital Management is duidelijk tegenover persagentschap Bloomberg: “Het is onwaarschijnlijk dat hij dat kapitaal aanspreekt tenzij hij de kans krijgt om een volledig bedrijf te kopen of wanneer er een grote verkoop op de markt is, van 30 procent of meer.”

In de marge: Een pakkend eerbetoon aan Charlie Munger.

 • Charlie Munger, Buffetts zakenpartner, overleed in november van vorig jaar. De jaarvergadering opende dan ook met een eerbetoon van Buffett voor Munger. “We hadden heel veel lol met dingen die mislukten. Want dan moesten we heel hard werken, werken om onzelf uit de problemen te krijgen”, zo vertelde die.
 • De bijeenkomst werd mede geleid door Greg Abel, Buffetts gedoodverfde opvolger. Buffett sprak in zijn speech opmerkelijk vaak over zijn eigen sterfelijkheid, en verduidelijkte dat Abel het van hem zal overnemen als hij dat niet meer kan.
  • Er was zelfs een grappig maar teder moment: Warren Buffett noemde Abel even onoplettend ‘Charlie’.
Meer