Terwijl Zelensky daadkracht aan Europa vraagt, veegt Poetin bruusk alle hoop op onderhandelingen van tafel

In een op de tv uitgezonden vraaggesprek veegde Russisch president Vladimir Poetin alle hoop op vredesonderhandelingen met Oekraïne van tafel. Poetin wil geen duimbreed afwijken van zijn twee doelen: de “denazificatie” en “demilitarisatie” van Oekraïne. Oekraïens president Zelensky staat in Europa voor een lastige opdracht.

Waarom is dit belangrijk?

Wie nog enige hoop had op vredesgesprekken tussen Poetin en Zelensky of onderhandelingen om de oorlog tussen Rusland en Oekraïne te beëindigen, lijkt eraan voor de moeite. Vandaar dat de gesprekken tussen Oekraïne en de Europese Raad over steunmaatregelen zo belangrijk zijn.

In het nieuws: Poetin zegt dat er pas vrede zal zijn als Rusland zijn doelen bereikt heeft.

 • Poetin beantwoordde vragen van de pers en gewone burgers in zijn jaarlijks vraaggesprek, uitgezonden op televisie.
 • De presentator vroeg de president onomwonden “wanneer er vrede zal zijn”. Poetin beantwoordde de vraag al even direct: “Wanneer we onze doelen bereikt hebben.”
 • Hij voegde eraan toe: “Ik heb al eerder over deze doelen gesproken: denazificatie en demilitarisatie.” Het zijn twee termen waarmee Poetin de inval van Rusland in Oekraïne (en dus het begin van deze oorlog) verdedigde.
  • “Denazificatie” slaat volgens Poetin op de leiders van Oekraïne, met president Volodymyr Zelensky op kop. Hij vergelijkt de huidige regering met op macht beluste dictators. In werkelijkheid is denazificatie een term voor het omver werpen van de Oekraïense regering en het installeren van pro-Russische politici.
  • De Russische eis rond “demilitarisatie” houdt in dat Oekraïne zijn leger zou terugtrekken en zelfs de ontbinding van dat leger.
  • Oekraïne zou zich dan ook niet langer mogen verdedigen om geannexeerd gebied terug in te nemen. De onafhankelijk verklaarde volksrepublieken Donetsk en Loegansk behoren volgens Rusland niet meer tot Oekraïne. Demilitarisatie houdt de facto een hertekening van de Oekraïense landsgrenzen in.
 • Met andere woorden: voor Poetin staat vrede in de regio gelijk aan het volledig inwilligen van de Russische eisen, zonder enige ruimte voor onderhandelingen.
 • Politiek analist Tatiana Stanovaya van het onafhankelijke R.Politik vatte het op Telegram als volgt samen: “Poetin heeft net een vredesvoorstel aan Europa gedaan. Op voorwaarde, uiteraard, van de volledige capitulatie van Oekraïne”.

Zelensky: “Geef Poetin niet enige overwinning van dit jaar”

Gevolgd: Oekraïne verwacht Europese daadkracht.

 • Op hetzelfde moment vergaderen de Europese leiders in Brussel over nieuwe steunmaatregelen voor Oekraïne en een mogelijke toetreding van het land tot de Europese Unie.
 • De ernst van de zaak dringt door in Europa, zeker na Poetins commentaar en een speech van president Zelensky.
 • Die laatste sprak de Europese Raad toe over het opstarten van de toetredingsgesprekken: “Het is belangrijk dat Europa niet terugvalt in besluiteloosheid. Niemand wil dat Europa als onbetrouwbaar wordt gezien.
 • En ook: “Geef Poetin niet zijn eerste en enige overwinning van dit jaar.”
 • Extra financiële steun voor Oekraïne, om de oorlog verder te ondersteunen, is broodnodig. De Europese leiders vergaderen over een steunpakket. Hongarije doet moeilijk: het ziet niet in waarom de begroting op lange termijn aangepast moet worden.
  • Voorzitter Charles Michel deed al een lager bod: een pakket van 22 miljard euro. Hongarije wil dat de lidstaten samenleggen om aan dit bedrag te komen, om het buiten de Europese begroting te houden. Samen met leningen van 33 miljard euro zou het steunpakket in totaal 50 miljard euro voor vier jaar bedragen.
 • Toetreding tot de EU ligt nog lastiger: daar houdt Hongarije het been volledig stijf. “Er is geen reden om daarover te praten“, herhaalde Hongaars premier Viktor Orbán zijn standpunt woensdagmorgen.
  • Hongarije had gezegd bereid te zijn om te praten als Europa sancties tegen het land zou opheffen. Ondanks het vrijmaken van 10 miljard euro door Europa wil Orbán van geen wijken weten als hij niet het volledige bedrag van 30 miljard euro krijgt.
Meer