Orbán dreigt EU-top te ontregelen, Charles Michel komt vervroegd terug uit China

Viktor Orbán, de premier van Hongarije, ligt weer eens dwars binnen de Europese Unie. Hij is het niet eens met de manier waarop de toetredingsonderhandelingen met Oekraïne gevoerd zouden worden. Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad, moet zijn verblijf in China afbreken om de plooien glad te komen strijken.

In het nieuws: Orbán schrijft een boze brief naar Charles Michel.

  • Michel is van plan om de toetredingsprocedure op de agenda van de Europese Raad te zetten. Orbán is hier principieel tegen: “Ik dring er respectvol op aan om de Europese Raad niet uit te nodigen om te beslissen over deze zaken in december, omdat het overduidelijk gebrek aan consensus onvermijdelijk tot falen zal leiden”.
  • Orbán legt uit: “De Europese Raad wordt verzocht om het voorstel van de Europese Commissie te steunen, zonder eerder de mogelijkheid gehad te hebben om dit te bediscussiëren. (…) Nieuwe opties moeten ontwikkeld worden”.
  • Michel heeft een top belegd op 14 en 15 december om de toetreding te bespreken. Orbán vindt dat dus te snel.
  • De Hongaarse premier heeft zich altijd verzet tegen het opstarten van de toetredingsgesprekken met Oekraïne. Hij was in november al tegen het voorstel van de Europese Commissie en noemde Oekraïne “geen soeverein land meer”. Orbán stelde een veto tegen 50 miljoen euro voor hulp aan Oekraïne.

Het gevolg: Charles Michel moet de plooien komen gladstrijken.

  • Voorzitter Charles Michel moet zijn bezoek aan China nu afbreken om nog voor de bijeenkomst van de Europese Raad met Orbán te spreken, dat schrijft Politico.
  • Michel vertrekt donderdag weer uit Beijing, na slechts een dag met meetings. Het is voor de eerste keer sinds 2019 dat hij een EU-China-top niet-digitaal bijwoont.
    • Opmerkelijk detail: Michels vroege vertrek heeft mede als oorzaak dat hij in China geen beveiligde telefoonlijn kan leggen met Orbán. Hij kan dus niet eenvoudigweg bellen.
  • De voorzitter van de Europese Raad was vorige week al in Boedapest, om enige wrevel bij Orbán weg te werken. Veel heeft het dus niet geholpen.
  • Ook de Franse president Emmanuel Macron wil met Orbán spreken om een compromis te sluiten. De twee ontmoeten elkaar deze week nog in Parijs.

(ns)

Meer