Hongarije kant zich tegen EU-steun voor Oekraïne; Orbán misnoegd over blokkering Europese subsidies voor Boedapest

De Hongaarse regering stelt haar veto tegen een EU-voorstel om Oekraïne een lening van 18 miljard euro te verschaffen. Dat maakte de Hongaarse minister van Financiën, Mihaly Varga, gisteren bekend tijdens een vergadering met zijn Europese ambtsgenoten.

Waarom is dit belangrijk?

Sinds de oorlog in Oekraïne begon, wordt de Europese eenheid steeds meer op de proef gesteld. Eén land in het bijzonder werpt zich op als eeuwige dwarsligger bij stemmingen over EU-wetsvoorstellen die Oekraïne ten goede komen: het Hongarije van premier Viktor Orbán. Boedapest staat, onder meer om zijn energievoorziening te verzekeren, nog steeds op goede voet met het Kremlin. Intussen klinkt er luide kritiek bij de Europese Commissie op de werking van de Hongaarse rechtsstaat. Zo luid zelfs dat de EU mogelijk zo’n 7,5 miljard euro aan fondsen voor Boedapest gaat weerhouden.

In het nieuws: Bonje tussen Boedapest en Brussel, voor de zoveelste keer.

  • Boedapest stelt niet alleen zijn veto tegen een steunpakket voor Oekraïne, maar houdt ook het voorstel voor een Europese minimumbelasting van 15 procent voor multinationals (van 15 procent) tegen. Net als bij de financiële steun voor het belegerde Oekraïne, is voor dit voorstel de unanieme goedkeuring van de lidstaten vereist.
  • Verschillende waarnemers zien dit dwarse gedrag als chantage: Orbán wil pas instem
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer