Deal tussen bondgenoten: Hongarije krijgt als enige EU-lidstaat meer Russisch gas

Terwijl veel landen van de Europese Unie druk op zoek zijn naar alternatieven voor Russisch gas om hun gasvoorraden te vullen, kan Boedapest blijven rekenen op Moskou. De twee bondgenoten hebben zojuist een nieuwe overeenkomst gesloten.

Sinds enkele maanden vermindert Rusland gestaag zijn gasleveringen aan de Europese landen; sommige landen krijgen helemaal geen Russisch aardgas meer. Op dit ogenblik stroomt er overigens niets door Nord Stream 1-gasleiding vanwege onderhoudswerkzaamheden; deze vingen woensdag aan en zouden vrijdag voltooid moeten zijn.

In zijn langetermijncontracten met Gazprom wordt Hongarije geacht 3,5 miljard m³ aardgas per jaar te ontvangen via Bulgarije en Servië en nog eens 1 miljard kuub via Oostenrijk. Van alle EU-lidstaten is het ongetwijfeld het land dat de beste betrekkingen onderhoudt met Rusland. Maar dit heeft niet verhinderd dat het minder gas heeft gekregen. Zo zijn sinds het begin van de oorlog in Oekraïne de Russische leveranties aan Hongarije via Oostenrijk met ongeveer 50 procent verminderd, meldt Euractiv.

“Rantsoenering vermijden”

De Hongaren lossen dat echter als volgt op: ze gaan rechtstreeks met het Kremlin praten. Zo vloog in juli de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken, Péter Szijjártó, naar Moskou om de aanvoer van extra hoeveelheden gas te onderhandelen, dit ter compensatie van het wegvallen van de leveringen via Oostenrijk. Die missie blijkt geslaagd: in augustus heeft Gazprom tot 2,6 miljoen kubieke meter extra per dag via Servië naar Hongarije gesluisd.

En dat is niet het laatste van het goede nieuws. Szijjártó heeft woensdag de ondertekening van een nieuwe overeenkomst met de Russische energiereus aangekondigd. Dankzij deze deal zal Rusland in september en oktober dagelijks tot 5,8 miljoen m³ extra gas aan Hongarije leveren, opnieuw via Servië. Dit gas moet “bijdragen tot de continuïteit van de energievoorziening in Hongarije en voorkomen dat in het land restricties moeten worden ingevoerd wegens gastekorten”, zo liet de minister verheugd weten.

Het precieze extra volume dat Gazprom dagelijks aan Hongarije zal leveren, zal afhangen van “technische kwesties”, zei Szijjártó.

Hoe staat het met de Hongaarse reserves?

Volgens de gegevens van Gas Infrastructure Europe (GIE-AGSI) zijn de Hongaarse gasvoorraden voor 63,42 procent gevuld. Met dit percentage behoort het land tot de slechtst presterende lidstaten van de EU, die de opdracht heeft gegeven aan elk land om zijn tanks tegen de eerste november tot (ten minste) 80 procent vol te laden.

Maar deze percentages zijn misleidend, want Hongarije heeft een ruim bovengemiddelde opslagcapaciteit in verhouding tot zijn bevolking. Met voorraden die tot “slechts” 63,42 procent gevuld zijn, heeft Hongarije in feite meer dan 3,88 miljard m³ gas in reserve. Alleen Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland en Oostenrijk doen beter.

Bovendien had de EU, vanwege deze verschillen in opslagcapaciteit, bepaald dat de verplichting om voorraden aan te leggen, beperkt was tot een volume van 35 procent van het gemiddelde jaarlijkse gasverbruik van de lidstaten gedurende de laatste vijf jaar. Met zijn reserves heeft Hongarije dit percentage al enigszins overschreden. Het is precies 36,68 procent, volgens de gegevens van GIE-AGSI.

Kortom, met zijn voorraden die ruim boven het nationale verbruik liggen – en dankzij de extra hoeveelheden die uit Rusland zullen komen – hoeft Hongarije zich geen zorgen te maken over de komende winter. “De energievoorziening van Hongarije is verzekerd”, tweette regeringswoordvoerder Zoltan Kovacs op woensdag.

Noodtoestand

Wat het mechanisme van “Europese solidariteit” betreft; ook daarover lijkt het land niet al te bezorgd te zijn. Een noodtoestand, die half juli door de regering werd afgekondigd, hield namelijk in dat alle uitvoer van fossiele brandstoffen naar de buurlanden werd stopgezet.

(lb)

Meer