LIVE – Apple sluit miljardendeal voor chips, einde Maestro in zicht, spaarrente verhit gemoederen

22.15 – De kanarie zit in de kopermijn

De prijs van koper voor levering op korte termijn is sterk gedaald. Hij vertoont het grootste prijsverschil met contracten voor levering op middellange termijn sinds 2006.

  • De prijs van koper is gedaald als gevolg van toenemende voorraden buiten China. Ook een vertraging in industriële activiteiten in de VS en Europa speelt een rol.
  • De fysieke vraag bepaalt nu sterker de prijzen dan de macro-economische factoren.
  • De sterke daling van de koperprijs wordt ook toegeschreven aan de daling van de Amerikaans dollar en hogere rentetarieven, die banken voorzichtiger maken met het stockeren van overtollige voorraden. ? Alle details

17.56 – Misery Index: Zimbabwe is meest miserabele land ter wereld

Volgens de jaarlijkse “Misery-index” samengesteld door Steve Hanke, professor in Toegepaste Economie aan de Johns Hopkins Universiteit, is Zimbabwe het meest miserabele land ter wereld.

De index is gebaseerd op de som van de werkloosheid (vermenigvuldigd met twee), inflatie en bankrente, verminderd met de jaarlijkse procentuele verandering in het reële bbp per capita.

17.28 – Amerikaanse industrie krimpt

De Amerikaanse industrie is in mei gekrompen, terwijl de dienstensector juist harder groeide. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van S&P Global.

  • De inkoopmanagersindex voor de dienstensector ging van 53,6 punten in april naar 55,1 punten in mei. Dat is de hoogste stand in 13 maanden.
  • De inkoopmanagersindex voor de Amerikaanse industrie daalde van 50,2 punten in april naar 48,5 punten deze maand.
  • De samengestelde index steeg zo van 53,4 naar 54,5 punten en daarmee ook tot het hoogste niveau in 13 maanden.

16.32 – “Reis niet naar Florida”

Reis niet naar Florida. De NAACP (National Association for the Advancement of Colored People), een van de oudste burgerrechtenbewegingen in de VS, heeft een reiswaarschuwing afgegeven voor de Amerikaanse staat Florida. 

  • Eerder al gaven ook de LGBTQ-activistengroep Equality Florida en de League of United Latin American Citizens, de oudste Latino-burgerrechtengroep van het land,  een gelijkaardig negatief reisadvies uit.
  • De drie maken zich zorgen over de toenemende anti-homowetten in de staat, het verbieden van boeken in bibliotheken en de aanval op de rechten van immigranten. 

Deze bijdrage komt uit de Midday Brief, de best gelezen nieuwsbrief in Vlaanderen. Schrijf u hier in.

16.24 – PacWest schiet verder de hoogte in

De Amerikaanse regionale banken doen het vandaag goed op Wall Street. Gisteren liet de noodlijdende bank PacWest weten dat ze voor 2,6 miljard dollar aan vastgoedleningen aan Kennedy Wilson verkoopt.

  • PacWest schoot gisteren al zo’n 20 procent de hoogte in en doet er vandaag nog eens 20 procent bij.
  • Ook de andere regionale banken kleuren groen. Western Alliance Bancorp wint 1,05 procent en Zions Bancorporation doet er 4,9 procent bij.

15.53 – Activistische Shell-aandeelhouders behalen 20 procent van stemmend kapitaal

Follow This, een activistische aandeelhoudersgroep uit Nederland, agendeerde een punt op de algemene vergadering waar het het bedrijf aanmaant om de uitstoot te verminderen teneinde de klimaatakkoorden van Parijs te halen.

  • Follow This kon met het voorstel 20 procent van het stemmend kapitaal overtuigen. Onvoldoende om het bedrijf van koers te doen veranderen, maar het cijfer heeft een zilveren randje voor de activisten: een vijfde van het kapitaal kan al moeilijker genegeerd worden.
  • Shell maakte vorig jaar, en het eerste kwartaal van dit boekjaar, recordwinsten.

Lees er hier meer over.

15.44 – Wall Street opent in de min

Na zo’n tien minuten handelen, noteert de Dow Jones 0,25 procent in de min en laat de S&P500 0,3 procent liggen. De Nasdaq duikt 0,25 procent naar beneden.

15.37 – “Reguleren wat we nog niet begrijpen”

Tijdens het programma ‘C’est Votre Argent’ (BFM Business) schetste Christopher Dembik het huidige standpunt van Europa inzake Artificiële Intelligentie (AI). Dembik is het hoofd Macroeconomisch Onderzoek bij de Saxo Bank in Parijs.

  • “Wat doet Europa? We stellen regels op en eurocommissaris Thierry Breton heeft toegegeven dat we zaken reguleren waarvan we niet exact weten waar het over gaat.”
  • “De Amerikanen doen exact het tegenovergestelde. Zij innoveren zo veel mogelijk in de hoop ergens een regelgevend kader te kunnen ontwikkelen.”
  • “Europa zal op vlak van productiviteit en technologische vooruitgang opnieuw achterop hinken.” ? Alle details

Deze bijdrage komt uit de Midday Brief, de best gelezen nieuwsbrief in Vlaanderen. Schrijf u hier in.

14.52 – AI als oplossing voor de Belgische bureaucratie?

14.41 – Marktwaarde luxeaandelen daalt met zo’n 30 miljard dollar

De luxeaandelen krijgen het zwaar te verduren vandaag. Volgens het persagentschap Bloomberg zag die sector vandaag al zo’n 30 miljard dollar van zijn marktwaarde in rook opgaan.

  • LMVH noteert momenteel 3,6 procent in de min.
  • Hermes International laat 4,4 procent liggen.
  • Kerring tuimelt 2,65 procent naar beneden.

Die aandelen verliezen terrein nadat analisten van Deutsche Bank zeiden dat de bezorgdheden over een groeivertraging in de VS toenemen. “Hoewel de heropleving van de Chinese vraag een van de belangrijkste factoren was voor de sterke verkoop, zullen beleggers vanaf nu waarschijnlijk kieskeurig zijn”, voegden ze er nog aan toe.

13.49 – IMF verwacht dat Verenigd Koninkrijk recessie kan vermijden

Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) kan het Verenigd Koninkrijk dit jaar een positieve groei realiseren en een recessie vermijden.

  • Volgens de VN-organisatie heeft de veerkrachtige vraag in de context van dalende energieprijzen de positieve, zij het “gematigde” vooruitzichten in de hand gewerkt.
  • Het IMF voegt er wel aan toe dat de Britse economische activiteit aanzienlijk is vertraagd in vergelijking met vorig jaar en dat de inflatie, die momenteel 10,1 procent bedraagt, “hardnekkig hoog” blijft. De Britse economie blijft de gevolgen voelen van de grootschalige inval van Rusland in Oekraïne en de aanhoudende littekens van de coronapandemie.

12.52 – Einde van Maestro in zicht

Betaalkaartreus Mastercard begint in België vanaf 1 juli met de vervanging van Maestro-debetkaarten door het merk Mastercard Debit. Dat betekent dat het merk Maestro na 32 jaar verdwijnt. Er moeten 10 miljoen kaarten vervangen worden, maar dat zal geleidelijk gebeuren.? Alle details

12.50 – Groeivertraging voor Britse economie

De Britse dienstensector is in mei minder hard gegroeid dan in april, terwijl de industrie nog harder kromp. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van S&P Global.

  • De inkoopmanagersindex voor de dienstensector kwam in mei uit op 55,1 punten tegenover 55,9 punten in april. Hiervoor was een index van 55 punten verwacht.
  • De inkoopmanagersindex voor de Britse industrie bleek te zijn gedaald van 47,8 punten in april naar 46,9 punten in mei, de laagste stand in vijf maanden. De verwachting hiervoor lag op 48 punten.
  • De samengestelde index daalde zo van 54,9 naar 53,9 punten. De verwachting hiervoor was 54,1 punten.

12.39 – Bel20 blijft ter plaatse trappelen

Na bijna vier uur handelen, noteert de Eurostoxx50 0,45 procent in de min. De Bel20 blijft ter plaatse trappelen.

  • Binnen de Belgische sterindex kunnen Elia en Proximus winsten boeken van ongeveer 2 procent.
  • GLB levert 1,3 procent in.
  • Buiten de Bel20 is Orange Belgium een opvallende stijger met een winst van 2,9 procent.

11.55 – Alle wegen bij Bpost leiden naar McKinsey

11.28 – “Ergste energieschaarste moet nog komen”, waarschuwt minister van Energie Qatar

  • Saad al-Kaabi, de energieminister van Qatar, zegt dat Europa beducht moet blijven voor olie- en aardgasschaarste, ondanks de recente berichten over een overaanbod en dalende gasprijzen.
  • “Het enige dat de mensheid en Europa dit jaar heeft gered was een warme winter, en de vertraging van de economie”, zei de Qatarese minister op het Qatar Economisch Forum, meldt nieuwsdienst AFP.
  • “Als de economie (in 2024) weer opveert en je hebt een gewone winter, denk ik dat het ergste nog moet komen.”

10.19 – Geen akkoord over schuldenplafond VS, wel “positieve toon”

  • Er kwam geen akkoord uit de ontmoeting tussen de Amerikaanse president Joe Biden en Kevin McCarthy, de leider van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden.
  • Zowel Biden als McCarthy benadrukte de noodzaak om een wanbetaling te voorkomen met een tweepartijenakkoord. De Republikein beschreef de bijeenkomst zelfs als “die met de meest positieve toon van discussie” sinds het begin van de onderhandelingen.
  • Het Amerikaanse schuldenplafond en de wanbetaling is een binnenlandse politieke scène die herhaaldelijk wordt uitgespeeld wanneer het Congres verdeeld is.

Lees er hier meer over.

09.26 – Bel20 opent slap

Kort na het openen van de beurs in Brussel staat de Bel20 quasi vlak, met een winst van zo’n 0,02 procent.

  • Ageas presteert het best, met 0,88 procent winst.
  • Onderaan zorgen UCB en Galapagos voor ballast op de index.

08.06 – Japanse economie laat groeispurt zien

De Japanse dienstensector is in mei sterker gegroeid dan in april, terwijl de industrie van krimp naar groei ging. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van S&P Global.

07.42 – Europese boete laat beleggers Meta koud

Een terugblik op de Amerikaanse beurzen gisteravond leert dat beleggers niet wakker liggen van de megaboete voor Meta:

  • De eigenaar van Facebook heeft een boete van omgerekend 1,3 miljard dollar opgelegd gekregen van de Europese Unie, zo bleek gisteren en werd bevestigd door het Amerikaanse techbedrijf.
  • De boete wordt opgelegd omdat Meta privacygevoelige data van EU-burgers doorstuurt naar de VS. Het aandeel steeg toch meer dan 1 procent.
  • De Amerikaanse beurzen zijn gisteren verdeeld geëindigd. De S&P 500 sloot nagenoeg vlak op 4.192,63 punten, de Dow Jones index daalde 0,4 procent op 33.286,58 punten en de Nasdaq sloot 0,5 procent hoger op 12.720,78 punten.

07.28 – Discussie over spaarrente laait hoog op

Goeiemorgen! De Nationale Bank (NBB) mengt zich in de discussie over een hogere spaarrente. Experten wijzen er al maanden op dat de spaarrente veel trager stijgt dan de rentes op kredieten, en dat terwijl de banken almaar hogere rentes krijgen als ze zelf hun geld parkeren bij de Nationale Bank. Dat maakt de banken slapend rijk.

Pierre Wunsch, de gouverneur van de NBB, herhaalt bij HLN zijn eerdere oproep dat de rente op een spaarboekje beter moet aansluiten bij de marktrente. Dat kan gelezen worden als een aanmaning richting grootbanken om hun spaarrentes toch wat op te trekken.

De Belgen maken overigens nauwelijks de overstap naar nichebanken die meer rente bieden, zo blijkt uit cijfers die in De Tijd en Le Soir staan.

Herlees hier onze nieuwsblog van gisteren.

Meer