LIVE – Geen Colruyt meer aan hoofd van Colruyt, Wall Street trapt op de rem, “blijven investeren in olie en gas is cruciaal”

18.20 – Bel20 sluit hoger in aanloop Amerikaans rentebesluit

De Brusselse beurs is woensdag, na een relatief rustige handelsdag, in het groen gesloten. De Bel20 index eindigde 0,6 procent hoger op 3.666 punten.

  • De markten kijken vooral uit naar het rentebesluit van de Fed vanavond en de ECB-vergadering van morgen, valt te horen bij Peter Wuyts, Senior Market Strategist bij KBC.  
  • “Nog minstens één verhoging bij de Federal Reserve of twee renteverhogingen bij de ECB en dan die hogere rente een tijd zijn werk laten doen”, schetst de strateeg de verwachting van de markten momenteel.
  • “Later blijkt mogelijk dat de inflatie koppiger is dan verwacht. Daar zullen de markt en centrale bankiers dan wel op reageren”.
  • Lees hier meer.

17.26 – Amerikaanse olievoorraden fors gestegen

De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn vorige week fors gestegen. Dit bleek woensdag uit cijfers van het Amerikaanse energieagentschap EIA.

  • In de week eindigend op 9 juni stegen de voorraden ruwe olie met 7,9 miljoen vaten tot 467,1 miljoen vaten. 
  • De benzinevoorraden namen toe met 2,1 miljoen vaten tot 220,9 miljoen vaten.
  • De voorraden stookolie en diesel stegen met 2,1 miljoen vaten tot 113,9 miljoen vaten. 
  • De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen daalde van 95,8 naar 93,7 procent.

15.36 – “We geloven dat vloeibaar aardgas of LNG een nog grotere rol zal spelen in het energiesysteem van de toekomst dan vandaag”

Shells CEO, Wael Sawan, heeft er een strategisch doel van gemaakt om meer te investeren in aardgas. Dat vertelde hij woensdag tijdens de Capital Markets Day van Shell, de jaarlijkse bijeenkomst van aandeelhouders van het bedrijf.

  • “Olie en gas zullen nog lange tijd een cruciale rol blijven spelen in het energiesysteem, waarbij de vraag slechts geleidelijk zal afnemen. Blijven investeren in olie en gas is cruciaal voor een evenwichtige energietransitie vanwege de groeiende energievraag”, zei Sawan tijdens de bijeenkomst.
  • “We geloven dat vloeibaar aardgas of LNG een nog grotere rol zal spelen in het energiesysteem van de toekomst dan vandaag”, zei Sawan. “LNG kan gemakkelijk worden vervoerd naar plaatsen waar het het meest nodig is. Bovendien stoot aardgas gemiddeld ongeveer 50 procent minder koolstof uit dan steenkool wanneer het wordt gebruikt om elektriciteit te produceren, waardoor het op korte termijn de natuurlijke vervanger met een lagere koolstofuitstoot is.”

14.53 – Wall Street trapt op de rem

De Amerikaanse beurzen gaan woensdag een min of meer vlakke opening tegemoet. In aanloop naar de openingsbel noteren de futures op de S&P 500 0,2 procent hoger.

  • Vooruitlopend op het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank vanavond, ging dinsdag de aandacht van beleggers uit naar de Amerikaanse inflatiecijfers van mei. Daarin bleek een vertraging zichtbaar.
  • “Beleggers reageren positief op de cijfers”, aldus investment manager Simon Wiersma van ING. “De kans dat de Fed een pas op de plaats maakt met hun renteverhogingen is na de cijfers van gisteren toegenomen.”
  • De kans dat de Fed vanavond de beleidsrente verder zal verhogen, wordt door de markt op dit moment ingeprijsd op slechts 5 procent, zo blijkt uit de CME FedWatch Tool.

13.51 – Europese waakhond dreigt Google op te knippen

De Europese Commissie heeft Google woensdag op de hoogte gebracht dat het bedrijf wordt verdacht van het overtreden van de mededingingsregels.

  • De Commissie verdenkt Google ervan dat het sinds ten minste 2014 in de markt voor online advertenties zichzelf bevoordeelde en concurrenten tekort heeft gedaan.
  • Google is aan beide kanten van de online advertentiemarkt actief met zijn advertentieserver voor uitgevers en met zijn tools voor het inkopen van advertentieruimte en heeft ook aan beide kanten een dominante positie. Bovendien beheert het de grootste advertentie-exchange. Dit leidt tot belangenverstrengeling vindt de Commissie.
  • Het voorlopige standpunt van de Commissie is daarom dat alleen de verplichte afstoting door Google van een deel van deze diensten de mededingingsbezwaren wegneemt. Welke onderdelen verkocht zouden moeten worden, zei de Commissie niet.

11.54- IEA: “piek in wereldwijde vraag naar olie voor het einde van dit decennium”

Volgens het Internationaal Energieagentschap (IEA) zal de groei in de vraag naar olie de komende jaren afzwakken. Voor het einde van dit decennium zal die vervolgens een piek bereiken.

  • Gebaseerd op huidige trends zal de vraag naar olie nog altijd met zo’n 6 procent toenemen tussen 2022 en 2028, naar 105,7 miljoen vaten per dag.
  • Maar die groei vertraagt: in 2023 zal die toenemen met 2,4 miljoen vaten per dag, een getal dat tegen 2028 daalt naar 0,4 miljoen.
  • Het IEA denkt dat dan een piek wordt bereikt, waarna de vraag naar olie gestaag zal afnemen. Vooral de transitie naar elektrische voertuigen zal daarbij een grote rol spelen. De organisatie denkt dat de oliepiek voor voertuigen zelfs eerder zal worden bereikt, al in 2026.

10.14 – Inflatie in VK duurt “veel langer” om te zakken dan gehoopt

Sneller stijgende lonen en een hoger rendement op kortetermijnobligaties wakkeren het vuur onder de Britse inflatie verder aan.

  • Van alle economische zwaargewichten lijkt het voor het Verenigd Koninkrijk het moeilijkst om de inflatie te drukken. De consumentenprijsindex (CPI) bedroeg in april 8,7 procent op jaarbasis. In de Verenigde Staten was dat in die maand 4,9 procent. In België 5,6 procent.
  • “Als er nog enige twijfel bestond over de richting van het monetaire beleid, dan zouden deze gegevens moeten bevestigen dat de Bank of England volgende week nog een renteverhoging doorvoert en waarschijnlijk nog meer in de komende maanden”, zei Yael Selfin, hoofdeconoom bij KPMG.
  • Lees er hier meer over.

08.53 – Shell verhoogt dividend

“Shell zal zijn dividend verhogen en toekomstige uitgaven verlagen als onderdeel van de inspanningen van de nieuwe chief executive Wael Sawan om de activiteiten van de energiegigant te “vereenvoudigen” en het vertrouwen van investeerders te vergroten.” Dit meldt the Financial Times.

08.34 – Poetin heeft wapens tekort

Poetin deed gisteren een bekentenis aan de staatsmedia van Rusland. Hij heeft munitie, drones en vliegtuigen tekort om zijn oorlog verder te kunnen voeren.

  • “Tijdens de speciale militaire operatie werd het duidelijk dat er veel dingen ontbraken,” gaf Poetin toe, geciteerd door het staatspersbureau Interfax. “Dit waren onder andere hoge-precisie munitie, communicatieapparatuur, vliegtuigen, drones…”
  • Als Rusland het moeilijk heeft, dan is dat omdat het als gevolg van de westerse sancties niet alle onderdelen krijgt waarmee het materiaal van voldoende kwaliteit kan produceren, zoals al bleek uit een rapport van het Centre for Strategic and International Studies dat in april werd gepubliceerd.
  • Lees er hier meer over.

08.02 – Belgen hebben minder vertrouwen in het nieuws

Uit het Digital News Report van Reuters Institute blijkt dat het vertrouwen van de Belgen in de nieuwsberichtgeving zakt. Onder de Franstalige bevolking is er minder vertrouwen (36 procent) dan onder de Nederlandstalige (51 procent).

Enkele bevindingen:

  • Belgen betalen terug minder voor het nieuws. Dat ging tijdens de coronacrisis wat omhoog (van 12 procent in 2020 tot 18,4 procent in 2022,) en zakt dit jaar terug naar 16,1 procent.
  • Meer mensen mijden het nieuws en consumeren dus minder nieuws.
  • Nieuws via sociale mediakanalen groeit wat, nieuws online, via televisie of via print gaat erop achteruit.
  • België staat op de 31ste plaats op de persvrijheidsindex van Reporters Without Borders.

07.33 – Geen Colruyt meer aan het hoofd van Colruyt

Jef Colruyt stopt vanaf 1 juli als CEO van de gelijknamige retailgroep. Zijn aftreden hing al enige tijd in de lucht. Operationeel directeur Stefan Goethaert volgt hem op.

Lees er hier meer over.

07.14 – De-dollarisatie in Kenia

De Keniaanse president, William Ruto, hield in het parlement van Djibouti een pleidooi om de internationale handel tussen de twee Afrikaanse landen meer in de eigen valuta te betalen.

  • Ruto stelde meer te willen steunen op het mechanisme van de Afrikaanse Export-Import Bank (Afreximbank) die landen in staat stelt om in hun eigen valuta te handelen.
  • “Hoezo is de Amerikaanse dollar deel van de handel tussen Djibouti en Kenia? Waarom? Er is geen reden voor.”
  • Steeds meer landen kiezen ervoor om hun export en import in andere valuta zoals de Chinese yuan, de Indiase roepie of de Russische roebel te betalen.

06.27 – De-dollarisatie in Pakistan

Pakistan heeft voor het eerst een lading Russische olie betaald met de Chinese yuan in plaats van de Amerikaanse dollar, de dominante munteenheid voor internationale transacties.

  • Eerder dit jaar sloot Pakistan een deal met Rusland om olie te kopen, tegen een gereduceerde prijs. De eerste lading kwam twee dagen terug aan bij de haven van Karachi.
  • Wat daarbij vooral opvalt: Musadik Malik, de Pakistaanse minister van Olie, bevestigde aan Reuters dat Pakistan de lading in Chinese yuan heeft betaald. Normaal gezien gebruikt het land de dollar wanneer het olie aankoopt.
  • Lees er hier meer over.

06.18 – Inflatie VS kwam vorige maand uit op 4 procent

De consumentenprijzen in de Verenigde Staten (VS) zijn in mei gestegen met 4 procent in vergelijking een jaar eerder. Dat is de kleinste toename van de inflatie sinds maart 2021.

  • De kerninflatie – zonder voedsel- en energieprijzen – bedroeg vorige maand 5,3 procent (op jaarbasis). Op maandbasis is er sprake van een stijging met 0,4 procent.
  • Vandaag vergadert de Federal Reserve over de rente. Wat deze cijfers betekenen in het kader van het rentebesluit lees je hier.
Meer