LIVE – Proximy doet gooi naar krantencontract, Eurozone in een recessie, “Internationale handel brokkelt af”

18.41 – Adobe lanceert AI-tools met bescherming tegen auteursrechten

Softwarebedrijf Adobe wil bedrijfsklanten abonnementen verkopen die hen in staat stellen om nieuwe generatieve AI-functies te gebruiken, met bescherming tegen auteursrechten. Volgens het bedrijf biedt geen enkele andere partij iets soortgelijks aan.

  • De abonnementen gaan ook gepaard gaan met juridische ondersteuning. “Als een klant wordt aangeklaagd wegens inbreuk, neemt Adobe de juridische verdediging over en biedt het gedeeltelijke financiële dekking voor die claims”, zei Adobe in een gesprek met VentureBeat.

17.56 – Bel20 eindigt in de min

De Eurostoxx50 won vandaag 0,2 procent en de Bel20 verloor 0,25 procent.

  • Met een stijging van 2,2 procent trok UCB de kop in de Bel20. Kepler Cheuvreux rekent spoedig op groen licht door de Amerikaanse FDA.
  • Ook D’Ieteren deed het goed en won 1,4 procent. Ackermans daarentegen verloor 2,9 procent.
  • Buiten de hoofdindex corrigeerde DEME, dat is begonnen met de bouw van het eerste grote offshore windmolenpark in de Verenigde Staten, met 1,8 procent.

17.19 – Franse groep Proximy daagt Bpost uit in strijd om krantencontract

Er hebben zich drie kandidaten gemeld bij de FOD Economie voor het veelbesproken krantencontract, dat vandaag in handen is van Bpost. Naast Bpost en de Brusselse speler PPP, die eerder al hun ambities uitten, duikt ook de Parijse logistieke groep Proximy op. Zij zullen strijden voor de concessie 2024-2028 voor de bedeling van kranten en tijdschriften.

? Lees er hier meer over!

16.32 – New York opnieuw de duurste stad ter wereld voor expats

New York is Hongkong voorbijgestreefd als de duurste stad ter wereld voor expats. Sterk stijgende huurprijzen zorgen ervoor dat Singapore de top vijf binnenkomt.

  • De grootste stijger van het jaar is Istanboel, dat 95 plaatsen klimt naar de 108e plaats. Prijzen stegen er met 80 procent onder impuls van het economisch beleid van president Erdogan.

? Wil je meer weten? Lees dan zeker dit stuk.

15.59 – Wall Street kleurt voorzichtig groen

Na een half uur handelen, noteren de Dow Jones en de S&P500 elk 0,1 procent in de plus. De Nasdaq doet er 0,3 procent bij.

15.24 – Californië wordt onverzekerbaar

Grote verzekeringsmaatschappijen in Californië nemen geen nieuwe klanten meer aan, omdat de risico’s van extreme weersomstandigheden te zwaar wegen op hun winstmarge.

  • Ze wijzen op de “historische stijging van de bouwkosten die de inflatie overtreffen”, samen met de “snel groeiende blootstelling aan catastrofes”. 
  • StateFarm, dat 20% van de woonverzekeringen in de Golden State beheert, zal nieuwe aanvragers in de toekomst afwijzen en zou kunnen beperken hoeveel huidige klanten het in de toekomst verlengt. 

Deze bijdrage komt uit de Midday Brief, Vlaanderens best gelezen nieuwsbrief. Schrijf u hier in

15.20 – Geen zee-ijs meer in september in Arctische Oceaan vanaf 2030

Een studie gepubliceerd in het vakblad “Nature Communications“, berekende dat de Arctische Oceaan of de Noordelijke IJszee “onder alle scenario’s al vanaf 2030 (= 10 jaar eerder dan verwacht) geen zee-ijs meer zal hebben in september, “ongeacht de CO2-uitstootscenario’s”.

  • Wat zijn de gevolgen? Versnelling van het smelten van de ijskap (= stijging van de zeespiegel) en toename van de frequentie van extreme weersomstandigheden (hittegolven, bosbranden,…). (Nature.com)

Deze bijdrage komt uit de Midday Brief, Vlaanderens best gelezen nieuwsbrief. Schrijf u hier in

15.16 – Qatar zit Internationale Arbeidsconferentie van ILO voor

Qatar, waar 7.000 migrantenarbeiders zijn omgekomen tijdens de werken voor het WK voetbal 2022, gaat de Internationale Arbeidsconferentie van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) voorzitten.

  • Voorzitter wordt de Qatarese minister van Arbeid Ali bin Samikh Al Marri, wiens naam voorkomt in het “Qatargate”-schandaal waarin EU-parlementsleden naar verluidt enorme steekpenningen aannamen.
  • Volgens de New York Times gaf Qatar 25 miljoen dollar uit om de ILO het zwijgen op te leggen over het misbruik van arbeiders. (UN Watch)

Deze bijdrage komt uit de Midday Brief, Vlaanderens best gelezen nieuwsbrief. Schrijf u hier in

14.02 – Saverys start overnamebod Exmar

De scheepvaartfamilie Saverys start vandaag met haar uitkoopbod van gastankerrederij Exmar. Ze biedt 11,1 euro per aandeel en 1,48 euro per aandelenoptie. De prospectus van dat bod werd al op 6 juni goedgekeurd door de FSMA. De initiële aanvaardingsperiode van het bod zou op 6 juli aflopen. Een week later volgen de resultaten. 

  • Niet alle aandeelhouders staan te springen om hun Exmar-aandelen van de hand te doen. Volgens sommige experts, waaronder die van Spaarvarkens, is het bod veel te laag. “Het bod zien we persoonlijk niet als toereikend en als opportunistisch waarbij we ook vraagtekens zetten bij de gebruikte waarderingsmethode en de basis waarop deze betrekking heeft”, schrijft Stefan Willems van Spaarvarkens.be in een analyse op basis van de prospectus. Via de Juisteprijs.be heeft het team achter de beurssite 679 aandeelhouders kunnen verenigen om zich aan te melden voor een hoger bod. Samen hebben ze meer dan 1,2 miljoen aandelen, goed voor een totaalwaarde van 13,6 miljoen euro (wanneer de biedprijs als basis wordt genomen). 
  • “Van de aandeelhouders die een gewenste verkoopprijs hebben opgegeven, weten we ook dat 78 procent van de aandeelhouders zijn aandelen zal verkopen bij een bod dat 20 procent hoger ligt dan het huidige bod”, voegt Willems er nog aan toe. “Dat is een minimum, want nog andere aandeelhouders hebben aangegeven dat ze hun aandelen pas zouden verkopen tegen prijzen die iets hoger liggen dan de grens van 20 procent.” 

Deze bijdrage komt uit Money Insider, een nieuwsbrief met een focus op alles wat met personal finance en beleggen te maken heeft. Schrijf hier in.

12.46 – Bel20 kleurt groen

Na bijna vier uur handelen, noteert de Eurostoxx50 0,25 procent in de plus. De Bel20 doet het iets beter en wint 0,4 procent.

  • Binnen de Belgische sterindex maakt AB InBev met een koersdaling van 1,35 procent een zwakke beurt. Maar ook indexzwaargewicht ArgenX daalt 0,7 procent.
  • UCB is dan weer de uitblinker met een winst van 2,85 procent.

11.54 – Eurozone bevindt zich in een recessie

Uit de definitieve groeicijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat blijkt de eurozone in een (lichte) recessie is beland.

  • Het bruto binnenlands product van de eurozone kromp met 0,1 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Eerdere ramingen kwamen uit op 0,1 procent groei.
  • Ook in het laatste kwartaal van vorig jaar was er sprake van een krimp met 0,1 procent. Dat betekent dat de economische groei twee kwartalen op rij negatief was, wat in theorie een recessie is.

? Wil je er alles over weten? Lees dan zeker deze bijdrage!

10.12 – Europese bedrijven moeten “markt laten werken” als ze klimaat willen redden, zegt Exxon-CEO

Darren Woods, CEO van de Amerikaanse oliereus ExxonMobil, vindt dat Europese leiders het voorbeeld van de Amerikanen moeten volgen en “de markt moeten laten werken” als ze het klimaat willen redden.

  • Door te hard te reguleren dreigt Europa bedrijven weg te jagen, zegt hij, wat het klimaat niet ten goede komt.
  • Woods is al langer een uitgesproken criticus van het Europese klimaatbeleid, dat er volgens hem toe zal leiden dat bedrijven zullen vluchten uit het continent.
  • Bedrijven zullen onder andere naar de VS gaan, zegt hij, waar ze gebruik zullen kunnen maken van de Inflation Reduction Act, een gigantisch steunpakket van de regering-Biden om emissies te reduceren.

09.51 – “Internationale handel is volledig aan het afbrokkelen”

Peter Vanden Houtte, hoofd econoom bij ING is bezorgd over de wereldwijde groei.

  • “Er worden relatief meer diensten geconsumeerd en die blijken op dit ogenblik iets minder gevoelig aan de hogere rente. Vandaar dat de economie nog altijd groeit en de inflatie nog altijd vrij hoog blijft.”
  • “Het grote probleem is dat een aantal zaken niet genormaliseerd zijn geweest na de pandemie en dat we door de geopolitieke schokken in een meer onbekende omgeving zijn aanbeland. Denk maar aan de internationale handel. Dat systeem is helemaal aan het afbrokkelen”
  • Lees er hier meer over.

08.40 – Energiecrisis nog niet gedaan, zegt Duitse energietopman

Klaus Müller, voorzitter van de Bundesnetzagentur, de Duitse regelgever voor elektriciteit, gas, telecommunicatie, post en spoorwegen (BNetzA), denkt dat de energiecrisis in Duitsland nog niet gedaan is.

  • Müller denkt dat de Duitse gasvoorraad eind deze zomer al gevuld zal raken. Dat is enkele maanden eerder dan het jaar voordien.
  • “Wat het opvullen van de opslagtanks betreft, zitten we nu op een ander niveau dan vorig jaar … maar de grootste factor blijft het weer”, zei Müller. “De energiecrisis is nog niet voorbij.”
  • Als het weer zeer warm is deze zomer, dreigt de vraag naar aardgas te stijgen. Daardoor zouden voorraden trager gevuld raken. Ook de toenemende vraag uit Azië, voornamelijk nu de Chinese economie terug op gang komt, kan een rol spelen.
  • Lees er hier meer over.

07.58 – Boeing aangeklaagd voor fraude en diefstal van intellectuele eigendomsrechten

Wilson Aerospace, een Amerikaans ruimtevaartbedrijf, klaagt Boeing, het grootste lucht- en ruimtevaartbedrijf op aarde, aan voor een hele reeks claims en noemt het bedrijf “meer dan verachtelijk”. Boeing bijt van zich af en noemt de rechtszaak “bol van de onnauwkeurigheden”.

  • Wilson Aerospace beweert in een federale aanklacht, die kon worden ingezien door Sky News, dat Boeing op grote schaal intellectueel eigendom steelt en misbruikt. 
  • Boeing zou volgens Wilson Aerospace verantwoordelijk zijn voor de vertragingen die de Space Launch System (SLS) opliep, de maanraket van NASA die eind vorig jaar voor het eerst gelanceerd werd.
  • Het bedrijf beweert dat Boeing ook ontwerpen voor gereedschappen die aan boord van het Internationaal Ruimtestation (ISS) worden gebruikt, heeft gestolen.
  • Lees hier meer.

07.45 – Japans bbp hoger dan verwacht na sterk eerste kwartaal

In het eerste kwartaal groeide het bbp van Japan met 2,7 procent, terwijl economisten uitgingen van een groei tussen de 1,6 en 1,9 procent.

07.32 – Meta reageert op mededingingsbezwaren met nieuwe “transparante” aanpak

In een poging om meer transparantie te garanderen en gebruikers meer controle te geven, introduceert Meta een nieuw overzicht voor zijn platforms.

  • Meta is van plan om een volledig nieuw overzicht voor Facebook- en Instagram-gebruikers te introduceren, volgens de Duitse mededingingsautoriteit, zoals gemeld door Reuters.
  • Meta’s Account Centre zal gebruikers de mogelijkheid geven om ‘weloverwogen en vrij’ te beslissen of ze deze accounts afzonderlijk of samen willen gebruiken.
  • Het vernieuwde accountoverzicht geeft gebruikers meer transparantie en controle over de functionaliteit van Meta’s diensten.
  • Lees hier meer.

06.34 – Lionel Messi trekt naar Inter Miami in deal waar Apple en Adidas bij betrokken zijn

Lionel Messi speelt volgend seizoen voor Inter Miami in de Noord-Amerikaanse voetbalcompetitie MLS trekt. Dat heeft hi zelf bevestigd.

  • Vorige week raakte officieel bekend dat Messi afscheid neemt van PSG, maar waar hij naartoe zou trekken was toen nog niet duidelijk.
  • Bij Al-Hilal uit Saudi-Arabië ligt al langer een heel lucratief contractvoorstel klaar. Ook FC Barcelona probeerde zijn voormalige speler terug te halen, al zijn er daar juist weinig tot geen financiële middelen.
  • Lees hier meer.
Meer